Apple už je třetím největším výrobcem mobilů na světě

Radek Pecák Radek Pecák
15. 2. 2012 12:15
Nokia sice dál zůstává jedničkou, její podíl ale dál výrazně klesá
Nejprodávanějším chytrým mobilním telefonem je iPhone 4S.
Nejprodávanějším chytrým mobilním telefonem je iPhone 4S. | Foto: Apple.com

Praha - Světové prodeje mobilních telefonů dosáhly v loňském čtvrtém čtvrtletí počtu 477 milionů kusů. Je to nárůst 7,9 % oproti třetímu čtvrtletí roku 2011, meziročně pak o 5,4 procenta.

Informovala o tom analytická firma Gartner.

Ještě více se zvýšily prodeje smartphonů. Ty vyskočily o 29 procent oproti třetímu čtvrtletí, respektive o 47 procent oproti předchozímu roku.

Smartphonů se prodalo 149 milionů, což představuje 31 procent z celkových prodejů. Mezi operačními systémy používanými v těchto telefonech si dále upevnil vedoucí pozici systém Android.

Téměř každý čtvrtý prodaný smartphone (24 procent z celkového objemu prodeje) je typ iPhone 4S. Apple, dlouhodobě největší světový dodavatel smartphonů, se díky tomu dostal na třetí místo mezi všemi výrobci mobilních telefonů.

Nokia pořád první, ale...

Své prodeje tato firma oproti výsledkům roku 2010 téměř zdvojnásobila ze 46 na 89 milionů kusů a její tržní podíl se zvýšil z 2,9 procenta na rovných pět.

První mezi výrobci zůstává nadále finská Nokia, ale tržní podíl jí klesl z 28 na 23 procent, také prodeje se snížily o 40 milionů kusů.

Postupně se tak na Nokii dotahuje Samsung, který má sice stejný tržní podíl jako předloni (necelých osmnáct procent), ale celkové roční prodeje už přesáhly hranici 300  milionů kusů.

Za Apple na čtvrtou pozici klesla firma LG.

 

Právě se děje

Další zprávy