Antimonopolní úřad si posvítí na smlouvy autoservisů

jem
11. 11. 2009 16:40
ÚOHS chce prověřit, zda nejsou smlouvy ošetřující prodej a servis aut mezi dodavateli a prodejci v rozporu se zákonem.

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže prověří smlouvy automobilek a dovozců aut a náhraních dílů s prodejci a servisy v Česku. Podezírá je totiž, že tuzemským podnikatelům diktují podmínky. Například, že nesmí krom té "jejich" prodávat nebo opravovat žádnou jinou značku.

Takové smluvní vztahy by mohly být nezákonné.

Pokud by se skutečně prokázalo, že jsou smlouvy v rozporu s legislativou, ÚOHS by na firmy tlačil, aby smlouvy změnily.

V případě, že by to nepomohlo, sáhnul by Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nejspíše k finančním sankcím. Nesrovnalosti našel úřad v rámci dotazníkového šetření, které provedl na konci loňského roku.

Z šetření vyplynulo, že v oblasti prodeje nových automobilů je konkurence dostatečná a trh funguje dobře. Jiná situace je ale v oblasti služeb a prodeje náhradních dílů.

„Jisté obavy a nespokojenost vyjadřujeme, pokud jde o úroveň soutěže ve službách, které se týkají servisu a prodeje náhradních dílů," řekl dnes podle ČTK místopředseda ÚOHS Robert Neruda.

Pokuty jsou ale podle Nerudy krajním řešením: „Jsme názoru, že bude lepší vyřešit problém třeba mimosprávním řízením a odstraněním některých omezujících ustanovení ze smluv. Tím prospějeme odběratelům a zákazníkům více než tím, že uložíme pokutu, která bude zpochybňována u soudu," vysvětlil. 

 

Právě se děje

Další zprávy