Angličtina nutná. Už 70 % firem v Česku ji vyžaduje

Veronika Skálová Veronika Skálová
25. 10. 2010 16:51
Ač znalost angličtiny předpokládá 70 procent pracovních nabídek, ovládá ji jen 57 procent uchazečů o práci.

Praha - Pro všechny, kdo v životopise uvádí pouze jediný jazyk a to svůj rodný, je to nemilá zpráva. Tři čtvrtiny pracovních nabídek jsou určené lidem, kteří se domluví alespoň jedním dalším jazykem.

Informoval o tom pracovní portál Profesia. Ten také zaznamenal, že nejžádanějším jazykem je angličtina, jako podmínku uvedlo její znalost 70 procent zaměstnavatelů.

Druhou příčku obsadila se značným odstupem němčina, kterou požaduje 18 procent zaměstnavatelů, třetí byla slovenština, která byla uvedena v pěti procentech pracovních nabídek. Méně často hledají firmy zaměstnance ovládající francouzštinu, španělštinu, italštinu a ruštinu.

Pořadí jazyků je velmi podobné i na straně uchazečů o práci. Podíl těch, kdo cizí jazyk zvládají, ale zdaleka není dostatečný. Pouze 57 procent uchazečů uvádí v životopise znalost angličtiny. Mezi nimi jen navíc převaha těch, kdo mají znalost pouze základní nebo se považují pouze za mírně pokročilé.

O mnoho lepší to není ani se znalostí němčiny. Uvádí ji sice 41 procent žadatelů, ale plných 22 procent uvádí, že jejich znalost je pouze základní.

Třetím nejrozšířenějším jazykem je ruština, jejíž znalost uvádí 16 procent respondentů průzkumu Profesie.

V Česku je přitom situace zcela obrácená než například na Slovensku. Tam cizí jazyk ovládá větší procento lidí, než požadují zaměstnavatelé. U nejžádanější angličtiny deklaruje znalost 66 procent uchazečů, ale ocení ji pouze 56 procent zaměstnavatelů.

Naopak podobně jako Češi jsou na tom s angličtinou Maďaři. Její znalost uvádí 47 procent uchazečů, ale vyžaduje ji 61 procent zaměstnavatelů.


 

Právě se děje

Další zprávy