Americká firma stahuje kočárky, dětem v nich hrozí smrt

Tereza Holanová Tereza Holanová
25. 7. 2012 14:45
V českém e-shopu Peg Perego nebezpečné modely vůbec neprodává
Foto: Peg Perego

Washington - Společnost Peg Perego stahuje z trhu své "golfové" kočárky pro děti. Celkem jich z obchodů zmizí více než 223 tisíc. Mezi nimi i značky Venezia nebo Pliko-P3. Dětem totiž hrozí, že se v nich uškrtí. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.

Modely Pliko-P3 se prodávají i v České republice. Na českém e-shopu ale firma nabízí pouze novější modely, kterých se opatření netýká. "Zpráva se týká pouze trhu v USA," potvrzuje Jana Jelínková z České obchodní inspekce.

Jak uvádí list The Huffington Post, výrobce bude stahovat pouze kočárky s madlem, jehož součástí je držák nápoje. Golfových kočárů, které mají jednoduše nárazník nebo madlo se dvěma držáky, se zákaz týkat nebude.

K jednomu úmrtí již v kočáru Peg Perego došlo - v roce 2004 v něm přišel o život šestiměsíční chlapec z Kalifornie.

"Uvíznutí a zaškrcení je možné, především u dětí, kterým je méně než rok," připustili zástupci firmy. Nepřipoutanému kojenci podle nich může uvíznout hlavička mezi sportovním madlem a sedadlem. O tom, proč se firma rozhodla problém řešit až po tolika letech, nepadlo ani slovo.

Zástupci Peg Perego zato připomněli, že nebezpečné kočárky byly vyrobené v letech 2004 až 2007, tedy ještě před rokem 2008, kdy se firmy dobrovolně dohodly na minimální velikosti prostoru mezi sedacím prostorem a madlem.

Jana Jelínková z České obchodní inspekce doplňuje, že v Česku probíhají kontroly na základě tipů od zákazníků. "Žádný spotřebitel se na ČOI s podnětem, který by se týkal bezpečnosti těchto dvou typů kočárku nebo měl o nich nějakou pochybnost, neobrátil," říká.

Tyto výrobky vám mohou ublížit, varují úřady:

 

Právě se děje

Další zprávy