Agrofert měl vloni nižší zisk, přesto dále expanduje

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
31. 5. 2010 13:38
Zisk vloni poklesl pod hranici čtyř miliard korun
Andrej Babiš, majitel impéria Agrofert
Andrej Babiš, majitel impéria Agrofert | Foto: Agrofert

Praha - Rok 2009 byl podle Andreje Babiše, majitele firmy Agrofert,  historicky nejhorší pro zemědělskou a chemickou část skupiny. Také kvůli tomu celé skupině Agrofert Holding v loňském roce klesly konsolidované tržby o 15 procent na 85,89 miliardy korun ze 101,36 miliardy Kč v roce 2008.

Babiš dnes agentuře ČTK řekl, že čistý zisk skupiny se loni meziročně snížil o 700 milionů na 3,730 miliardy Kč. Konsolidovaná účetní závěrka zahrnuje výsledky 203 firem.

Horší finanční ukazatele má Agrofert podle Babiše zejména kvůli ekonomické krizi. Ta se totiž projevila na nižších výkupních cenách komodit. Největší prodady příjmů společnost zaznamenala ale u chemických firem Duslo Šala a Synthesia Pardubice.

Agrofert letos opět expanduje

Agrofert loni posílil svou pozici jedničky tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Dokončil totiž akvizici svého největšího konkurenta v oboru, podniku Agropol Group patřícího do té doby podnikateli Jiřímu Malúšovi.

Agrofert, který zaměstnává zhruba 25 000 lidí, chce i nadále expandovat ve střední Evropě, uvedl začátkem roku Babiš. V květnu Babiš informoval, že od Energetického a průmyslového holdingu kupuje masokombináty Krahulík - Masozávod Krahulčí a Kmotr - Masna Kroměříž.

 

Právě se děje

Další zprávy