Agentura S&P zvýšila rating Česka hned o dva stupně

Ekonomika Ekonomika
24. 8. 2011 16:26
Česká republika byla pochválena za schopnost splácet své závazky v cizích měnách i v korunách
Sídlo ratingové agentury Standard and Poor's v New Yorku.
Sídlo ratingové agentury Standard and Poor's v New Yorku. | Foto: Reuters

Praha - Ratingová agentura Standard & Poor´s oznámila, že České republice zvyšuje hodnocení o dva stupně z A na AA-.

Toto hodnocení se týká dlouhodobých závazků v cizích měnách, u dlouhodobých závazků v domácí měně zvýšila stupeň A+ na AA.

"Je to další pozitivní zpráva o tom, jak je hodnocena důvěryhodnost České republiky. V dnešní turbulentní době se jedná spíše o výjimku, mnohým dalším státům je naopak rating snižován," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Podle S&P má česká ekonomika nízkou míru zahraničního zadlužení, stabilní bankovní sektor s dobře fungující nezávislou centrální bankou a minimum půjček v cizí měně. Zvýšení ratingu vychází také z očekávaného schválení důchodové reformy.

Agentura S&P před několika dny snížila poprvé v historii rating USA z nejvyššího stupně, další dvě agentury, jejichž hodnocení patří k nejvíce uznávaným, se však nepřipojily. Snížení ratingu USA přineslo prudký pokles na akciových trzích.

Rating zemí výrazně ovlivňuje cenu, za níž je stát schopen půjčovat si peníze na pokrytí svých výdajů, ale také nepřímo ovlivňuje rating firem. Žádná z nich nesmí mít totiž rating vyšší než stát, kde působí.

Zpráva o ratingu zapůsobila i na vývoj na pražské burze. Akcie po jejím zveřejnění prudce posílily.

 

 

Právě se děje

Další zprávy