Agentura pohrozila, že sníží rating celé Evropské unii

ČTK ČTK
7. 12. 2011 23:04
Už v pondělí Standard & Poor's vydala varování pro členské země eurozóny
Sídlo ratingové agentury Standard and Poor's v New Yorku.
Sídlo ratingové agentury Standard and Poor's v New Yorku. | Foto: Reuters

New York - Ratingová agentura Standard & Poor's přeřadila rating celé Evropské unie do režimu pozorování s negativním výhledem.

Navazuje tak na svůj pondělní krok, kdy varovala před snížením ratingu 15 ze 17 zemí eurozóny.

Agentura zvažuje také hromadné snížení ratingu velkých bankovních skupin napříč eurozónou. Týkat se to může francouzské Société Générale i české Komerční banky, kterou Société Générale ovládá.

Agentura v současné době hodnotí schopnost EU splácet závazky na nejvyšším možném stupni AAA. Rating unii sníží v případě, že o nejvyšší známku přijde byť jen jediná členská země.

S&P v pondělí umístila do režimu pozorování s negativním výhledem ratingy prakticky všech členských zemí eurozóny. Zatímco v případě Francie by ztráta nejvyššího ratingu finanční trhy až tak moc nepřekvapila, ztráta nejvyššího ratingu Německa by byla velkým překvapením.

Co se bank týče, o snížení ratingu S&P vedle zmíněné Société Générale uvažuje také u největší francouzské banky BNP Paribas, dále u italské UniCredit či u německé Commerzbank. Rakouská Erste Group Bank na seznamu není.

Euro se po zprávě ratingové agentury vydalo dolů a proti dolaru se jeho kurz pohyboval kolem 1,3388 USD. V průběhu dne se měna prodávala za téměř 1,34 USD.

 

Právě se děje

Další zprávy