18 ostrůvků naděje. Někde nezaměstnanost začala klesat

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 5. 2009 13:01
Osmnáct okresů v Česku pocítilo úbytek nezaměstnaných. Díky začátku sezóny a veřejně prospěšným pracem.
Právce na stavbách sice trvaly až do začátku zimy, na jaře na sebe nechaly o měsíc déle čekat.
Právce na stavbách sice trvaly až do začátku zimy, na jaře na sebe nechaly o měsíc déle čekat. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Pomalu ale jistě nezaměstnanost v České republice roste, předpovědi analytiků nejsou nijak růžové. Přesto v osmnácti okresech v dubnu lidí bez práce ubylo. Konec recese a růstu nezaměstnanosti to však bohužel neznamená.

„Dubnová čísla ovlivnil nástup sezónních prací. Ať už veřejně prospěšných nebo stavebních. Řada stavebních firem nabírala zpět své lidi, znovu začala těžba kamene," přiblížila Stanislava Zemanová z jindřichohradeckého úřadu práce.

Vliv sezónních prací byl na Jindřichohradecku tradičně silný. V dubnu se tu snížila nezaměstnanost o 8,3 procenta.

Nezaměstnanost v číslech

Duben 2009

Evidovaných 456 726 lidí
Březen 09  + 7 814
Duben 08  + 140 608

Míra nezaměstnanosti 7,9 %
Březen 09  7,7%
Duben 08  5,2 %

Nejvyšší nárůst:
Plzeň-jih + 8,5%
Největší pokles:
Znojmo - 10,3%

Nejvyšší míra nez.:
Most 15,6%
Nejnižší míra nez.:
Praha-východ 2,6%

Pracovní místa 50 517
Pokles za měsíc - 4 895
Pokles za rok - 101 750

Teplý duben prospěl i Jesenicku. Z evidence úřadu práce zmizeli lidé s živnostenským listem, kteří jsou však při svém podnikání závislí na počasí. „Nejde jen o činnost navázanou na turismus, ale také o stavebnictví, kamenictví a podobně," podotkl Martin Viterna z jesenického úřadu práce. Díky tomu se k dnešnímu dni snížila v okrese nezaměstnanost o 13,8 procenta.

Úprk z úřadu byl nevídaný

Vyhlídky na nadále mizející pracovní místa nejspíš v mnoha okresech zájem o sezónní práce zvedl. Své o tom vědí na Hodonínsku, kde v dubnu dosáhla míra nezaměstnanosti na 13,3 procenta. V porovnání s dubnem jde o malý pokles o 0,1 procenta. Na výsledku se však podepsalo hromadné propouštění.

„Ve firmě Ploma doběhly výpovědní lhůty, což bylo jediné hromadné propouštění v našem okrese. Nově jsme zaevidovalo 1 310 lidí. Zároveň z naší evidence odešlo 1 430 lidí. Tak velký pohyb jsem za patnáct let nezažil," konstatoval šéf hodonínského úřadu práce Vladimír Šťáva.

Hodonínsko i nedaleké Znojemsko, které zaznamenalo velký úbytek nezaměstnaných, mají totiž nejvyšší počty míst ve veřejně prospěšných pracích. Statistice pomohl i odliv řemeslníků a živnostníků, kteří se nechávají najímat v sezóně jako samostatně výdělečně činné osoby.

„Bylo to rozhodně příjemné překvapení," komentoval dubnové výsledky Šťáva.

Komora: není tak zle

V souvislosti s dubnovými čísly o nezaměstnanosti, které dnes zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí, upozorňuje Hospodářská komora na čelní postavení České republiky mezi zeměmi Evropské unie. Česko je totiž mezi zeměmi s nejnižší mírou nezaměstnanosti.

„Dubnová čísla znamenají, že došlo k přibrzdění růstu nezaměstnanosti a není to již zdaleka takové drama jako v předchozích měsících. Neznamená to však, že je vyhráno nebo že se koná obrat k lepšímu, situace v průmyslu nadále není růžová a mnoha podnikům chybí objem zakázek z předchozích let," uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Také on upozornil na nezanedbatelný vliv sezónních prací. „Očekáváme, že k další stabilizaci by mohlo dojít v květnu a v červnu, kdy by míra nezaměstnanosti mohla zůstat na stejných číslech," dodal Kužel.

 

Právě se děje

Další zprávy