Češi znovu v průměru bohatnou. Mzdy letos rostou rychleji než inflace

ČTK ČTK
2. 6. 2024 8:03
Průměrná mzda v Česku v prvním čtvrtletí rostla rychleji než spotřebitelské ceny. V reálném vyjádření se tak mzdy po více než dvou letech vrátily k růstu, shodují se analytici. Upozornili však, že kupní síla domácností stále zaostává za úrovní před pandemií covidu-19. Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní údaje o vývoji mezd v úterý.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

"V letošním prvním čtvrtletí mzdy meziročně svižně rostly v například odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství, kde šlo patrně o zhruba sedmiprocentní nárůst, v informačních a komunikačních činnostech či v průmyslu. Naopak neslavně si vedli zaměstnanci v zemědělství či v peněžnictví a pojišťovnictví, kteří si meziročně přilepšili jen o zhruba dvě až tři procenta," uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil.

"Za celou ekonomiku čekáme meziroční nominální růst průměrné mzdy o 6,2 procenta, což po zohlednění inflace odpovídá reálnému růstu o zhruba 4,2 procenta," dodal.

Podle analytiků České spořitelny se nominální mzdy průměrně zvýšily o šest procent, k růstu jim pomáhá nízká nezaměstnanost a hospodářské oživení. "V reálném vyjádření očekáváme návrat mezd k růstu již od prvního čtvrtletí letošního roku, když vliv bude mít vedle slušného růstu nominálních mezd také výrazný pokles inflace," doplnili. Meziročně se podle nich reálné mzdy zvýšily o 3,9 procenta, nedosáhly ale ještě na úroveň před pandemií.

Na to upozorňují i analytici Komerční banky. "Naše prognóza předpokládá, že k dosažení předpandemické úrovně průměrné reálné mzdy dojde až během roku 2026," uvedli.

Růst mezd bude podle expertů pokračovat i v dalších čtvrtletích. Za celý letošní rok podle analytiků České spořitelny reálné mzdy vzrostou o 3,9 procenta, analytici Komerční banky předpokládají růst o 4,2 procenta.

Reálné mzdy se do posledního čtvrtletí loňského roku snižovaly devět kvartálů po sobě, což je v historii Česka ojedinělé. Ve čtvrtém čtvrtletí 2023 průměrná mzda dosáhla 46.013 korun, což představovalo meziroční nominální růst o 7,1 procenta, ale reálný pokles o 1,2 procenta kvůli vysoké inflaci. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Medián, tedy prostřední hodnota mezd, byl ve čtvrtém čtvrtletí 39.685 korun. Nejvyšší mzdy byly v Praze, nejnižší v Karlovarském kraji.

 

Právě se děje

Další zprávy