Platy rekordně rostou, průměr se šplhá k 32 tisícům. Nejvíce se zvedají nejnižší mzdy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 4. 9. 2018 9:32
Průměrná hrubá měsíční nominální mzda vzrostla proti stejnému období v loni o 8,6 procenta. Nejrychleji rostly výdělky ve státní správě nebo kultuře.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Praha - Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku stoupla ve druhém čtvrtletí meziročně o 8,6 procenta na 31 851 korun. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen byla mzda reálně vyšší o 6,2 procenta, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

Medián mezd, který představuje mzdu přesně uprostřed rozdělení hodnot mezd, vzrostl o 9,4 procenta na 27 236 korun. Znamená to, že polovina lidí bere více než je tato částka, polovina pak méně.

"Průměrná mzda tak svojí nominální výší dosaženou za letošní druhý kvartál překonala všechna předchozí čtvrtletí od vzniku ČR v roce 1993, a to včetně posledního kvartálu roku 2017, který dosud držel pomyslný rekord," připomíná ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Zatímco tehdy průměrná měsíční mzda i pod vlivem vyplácených celoročních i čtvrtletních odměn a bonusů vystoupala na nominální úroveň 31 661 korun, za letošní druhé čtvrtletí poprvé v historii překonala úroveň 31 800 korun.

Nejrychleji rostly mzdy ve státní správě nebo kultuře. "K ostrému růstu mezd nepochybně přispěla vyšší míra zaměstnanosti. Druhé čtvrtletí přineslo další rekordní míru zaměstnanosti 74,7 procenta. Firmy tak musí rychle zvyšovat mzdy, aby jim zaměstnanci neutekli ke konkurenci," říká analytik Raiffeisenbank František Táborský.

Obecně ale platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka si proto tentokrát větší pozornost zaslouží mediánová mzda, která rostla výrazně rychleji. "Neznamená to nic jiného, než že lidem s nejnižšími příjmy rostou mzdy rychleji. Přesto rozdíl mezi průměrem a mediánem dosahuje 4600 Kč," upozorňuje Dufek.

Růst mezd podle analytiků tento rok nepoleví. "K tomu se přidává další růst platů ve státní správě a navyšování minimální mzdy. Podobná dynamika růstu mezd tak přetrvá i po zbytek tohoto roku a nominální mzdy budou za celá rok růst okolo osmi procent," dodává Táborský.

V posledním letošním čtvrtletí by průměrná měsíční mzda měla přesáhnout úroveň 34 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy