Oproti loňsku pracuje o 100 tisíc lidí více. Firmy mohutně investují, rodiny utrácí

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 8. 2018 9:56
Statistici vydali zpřesněný odhad růstu české ekonomiky. Ekonomiku ženou vpřed útraty domácností i investice firem. V Česku pracuje o 101 tisíc lidí více než před rokem.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,4 procenta ze 4,2 procenta v prvním čtvrtletí. Mezičtvrtletně ale hrubý domácí produkt zrychlil růst na 0,7 procenta z předchozích 0,5 procenta.

Zpřesněný odhad zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Tempa růstu jsou rychlejší než v prvním odhadu z poloviny srpna, který uváděl meziroční zvýšení o 2,3 procenta a mezičtvrtletní o půl procenta.

"Tempo růstu ekonomiky ČR je ovšem stále znatelně pomalejší než loni, kdy zejména v první polovině roku tuzemská národohospodářská expanze kulminovala. Z podstatné části je tedy zpomalení dáno také efektem poměrně vysoké srovnávací základny loňského roku," uvedl ke zpřesněnému odhadu hlavní ekonom Cyrrusu Lukáš Kovanda. Za celý rok očekává růst ekonomiky o tři procenta.

Nové autobusy i stroje v továrnách

Podle ČSÚ růst ekonomiky táhla domácí i zahraniční poptávka. Nejvíce přispěly investiční výdaje a spotřeba domácností. Podniky více investovaly do strojů a zařízení. Významné byly taky investice do dopravních prostředků, hlavně u dopravních podniků.

Kromě toho vzrostly investice krajů a obcí do dopravní infrastruktury. Domácnosti více utrácely za zboží i služby. "Výsledkem pozitivního ekonomického vývoje bylo, že ve druhém čtvrtletí pracovalo v České republice o 101 tisíc osob více než před rokem," uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

K meziročnímu růstu HDP o 2,4 procenta přispěly nejvíce investiční výdaje, a to 1,4 procentního bodu. Ve druhém čtvrtletí pokračoval vysoký růst investiční aktivity, který byl podpořen především investicemi do staveb a budov.

Spotřeba domácností přispěla k růstu 1,3 procentního bodu. Výdaje na konečnou spotřebu domácností byly vyšší mezičtvrtletně o 0,7 procenta a meziročně o 3,5 procenta.

Podle Kovandy spotřebu domácností udržuje na vysoké úrovni nejnižší míra nezaměstnanosti za posledních více než 20 let a s ní související nejrychlejší růst reálných mezd za posledních 15 let.

"Čechy zatím o spotřebitelský apetit nepřipravuje ani sílící růst cen bydlení či elektřiny," dodal. Příjemným překvapením dnešních čísel je podle Kovandy kladný příspěvek zahraničního obchodu k růstu HDP a robustnější oživování českého stavebnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy