Češi si oblíbili stírací losy. Jejich prodej roste meziročně o desítky procent

ČTK ČTK
8. 3. 2018 16:07
Maximální výhra je u Sazky 15 milionů korun, u Tipsportu 13 milionů korun. Pravděpodobnost výhry roste s cenou losu. První stírací los byl v Česku vydán v roce 1989.
Video se stíráním losu. Ilustrační foto.
Video se stíráním losu. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Tržby z prodeje stíracích losů v ČR v posledních letech rostou meziročně o desítky procent, když například od roku 2012 do konce roku 2016 vzrostly z 0,44 miliardy na 2,59 miliardy korun.

Vyplývá to z údajů ministerstva financí a odhadu sázkových firem. Největšími prodejci stíracích losů v Česku jsou firmy Sazka a Tipsport. Největší zájem o losy je v předvánočním období. Maximální výhra je u Sazky 15 milionů korun, u Tipsportu 13 milionů korun. Pravděpodobnost výhry roste s cenou losu. První stírací los byl v Česku vydán v roce 1989.

"Zájem o stírací losy má rostoucí tendenci, meziročně je to v řádu desítek procent. Jde totiž o takzvané okamžité loterie, kdy se výhru dozvíte hned. Navíc v porovnání s číselnými loteriemi mají losy i výrazně vyšší možnost výhry," uvedl mluvčí Tipsportu Václav Sochor. Sazka podle mluvčího Václava Friedmanna očekává za loňský rok nárůst tržeb z prodeje stíracích losů na trhu přibližně o deset procent.

Podle posledních dostupných údajů ministerstva financí vzrostly v roce 2016 tržby ze stíracích losů meziročně o necelou třetinu na 2,59 miliardy korun. Na celkovém objemu sázek se podílely 1,3 procenta. Nejvíce se v Česku sázelo stejně jako v minulých letech na takzvané technické hry, což jsou nejčastěji automaty.

Jejich podíl přesáhl třetinu. Následovaly internetové kurzové sázky se čtvrtinovým podílem. Ovšem u Sazky podle Friedmanna tvořily stírací losy za loňský rok zhruba pětinu tržeb firmy.

Pravděpodobnost výhry je oproti číselným loteriím výrazně vyšší. "Celková pravděpodobnost výhry se pohybuje zpravidla mezi 1:3 až 1:4. U vánočních losů je pravděpodobnost 1:2 a například los Milionové překvapení měl pravděpodobnost výhry 1:1,000009," uvedl Friedmann.

Například ve Sportce je pravděpodobnost nejnižší výhry v pátém pořadí 1:28. "Přitom platí, že čím dražší los si koupíte, tím máte větší šanci na výhru a samozřejmě se také zvyšují hodnoty výher," doplnil Sochor.

Podle něj Tipsport nabízí 25 druhů losů od 20 do 500 korun, Sazka má v nabídce 29 druhů. "V průběhu roku se nejvíce prodávají losy za padesátikorunu. V období svátků ale průměrná cena zakoupeného losu výrazně stoupá," sdělil Sochor. Podle Friedmanna si lidé kupují takové losy, které jsou jim tematicky blízké.

"Například ženy kupují Černé perly a emise s nádechem magie a osudovosti. Muži pak nejčastěji stírají jeden z losů Rentiér, který skrývá hlavní výhru až 100 000 korun měsíčně po dobu pěti let," podotkl Friedmann.

Tržby z prodeje stíracích losů:

Rok Tržby
2012 0,442 miliard korun
2013 1,067 miliard korun
2014 1,510 miliard korun
2015 1,960 miliard korun
2016 2,591 miliard korun

Poznámka: Ministerstvo financí tuto kategorii sleduje zvlášť až od roku 2012.

Největší zájem o stírací losy je v předvánočním období, podle oslovených firem jde o stále oblíbenější vánoční dárek. "Oproti jiným měsícům jsou prodeje násobně vyšší. Loni jsme v tomto období prodali více než milion losů," doplnil Sochor.

První stírací los na českém trhu vydala v roce 1989 Sazka. Měl název Spartakiádní los, celkem jich bylo vydáno deset milionů s jednotlivou cenou deset korun. "Nejúspěšnějším losem v historii Sazky byla Tutovka v devadesátých letech. Celkem se ho prodalo v devíti etapách 182 milionů kusů za více než 2,3 miliardy korun," dodal Friedmann. Tipsport nabízí stírací losy od roku 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy