Češi se dovolené v Turecku nebojí víc než před pučem. Levnější už to prý nebude

Jana Kohoutová Jana Kohoutová
18. 7. 2016 20:30
Velké cestovní kanceláře nezaznamenaly po dramatickém víkendu žádného Čecha, který by se z dovolené v Turecku vrátil dříve. Pokud lidé ruší teprve chystané zájezdy, vybírají si většinou alternativu - i proto, že na bezplatné storno nemají nárok. Ceny dovolených v Turecku jsou letos až o polovinu nižší než loni.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: pigy.cz

Praha – Lidé, kteří se do Turecka chystají na letošní letní dovolenou, nemusejí mít kvůli neúspěšnému pokusu o vojenský puč větší obavy. Tvrdí to nejen zástupci cestovních kanceláří, ale také tamní obyvatelé oslovení Aktuálně.cz nebo turisté, kteří se z Turecka právě vrátili nebo se tam nacházejí.

Velké cestovní kanceláře nezaznamenaly po dramatickém víkendu žádného Čecha, který by se z dovolené v Turecku vrátil dříve. Například cestovní kancelář Alexandria zaznamenala tři případy, kdy klienti chtěli z dovolené odletět dříve. „Nakonec si to rozmysleli a zůstávají až do konce původně plánované dovolené,“ upřesňuje marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

U společností Blue Style a CK Fischer to byla pouze jedna rodina, která se ale nakonec dovolenou rozhodla dokončit. Exim tours nemusel řešit žádný takový případ, stejně jako Firo-tour a Čedok. „Nikdo z našich klientů nepožádal o předčasný návrat z Turecka,“ říká mluvčí Čedoku Hynek Špinar.

Ve většině případů lidé ani neruší zaplacené pobyty na další týdny. Pokud se přesto rozhodnou na dovolenou do Turecka neodletět, záleží na jednotlivých cestovních kancelářích, zda a jakou náhradu jsou jim ochotny nabídnout. „Pokud chce někdo zájezd stornovat, postupujeme podle našich všeobecných podmínek pro účast na zájezdech,“ říká Alena Pilná, ředitelka prodeje Firo-tour. Oficiální varování českého ministerstva zahraničí by sice spotřebitelům zaručilo silnější postavení, tradičních dovolenkových destinací se ale netýká.

„Několik klientů se rozhodlo neodletět. Ty jsme všechny v průběhu soboty kontaktovali a nyní jim zajišťujeme náhradní řešení, případně vrácení peněz,“ říká František Vorel z cestovní kanceláře Blue Style. Petr Šatný z CK Alexandria uvádí, že zhruba polovina klientů se o víkendu rozhodla do Turecka neodcestovat. Namísto původního cíle si ale vybrala jinou destinaci, zhruba desetina lidí využila bezplatné storno. Oproti tomu klienti Exim tours ve více jak 80 procentech do Turecka odletěli. V tomto týdnu už podle zástupců společnosti uvažují o případné změně jen jednotlivci.

Pokud lidé měnili cíl své dovolené, u Exim tours se rozhodovali zejména mezi Řeckem a Itálií, u Čedoku vybírali převážně Řecko. Klienti Firo-tour si jako alternativu nejčastěji volí Řecko, řecké ostrovy (Kréta, Rhodos), pak Itálii (Sardinie) a francouzský ostrov Korsika.

Sluníčko svítí a všichni jsou spokojeni

Podle cestovních kanceláří je situace v letoviscích na Turecké riviéře klidná a nedošlo v nich k žádným incidentům. „Letiště v Antalyi, které je od Istanbulu vzdáleno více než 700 kilometrů, funguje bez omezení. Jsme v neustálém spojení s našimi partnery v destinaci, s delegáty a animátory,“ říká Vorel. To potvrzuje i Šatný z CK Alexandria. „Sledujeme a respektujeme stanoviska ministerstva zahraničních věcí,“ říká. Stanislav Zíma z Exim tours by prý dovolenou v Turecku s klidným svědomím i doporučil.

O tom, že se nejedná o pouhou snahu utěšit vystrašené klienty, vypovídají i reakce konkrétních lidí na Twitteru. „Ve čtvrtek jsme sem přicestovali z Manchesteru. Všechno je tu v pohodě, užívejte si dovolenou jako obvykle. Sluníčko svítí, všichni jsou spokojení,“ reagoval například Concilio Et Labore na příspěvek, který lidi vyzývá ke sdílení vlastních zkušeností. Deborah Spence si momentálně užívá dovolenou v Altinku a žádné změny nepociťuje. Jistá Ahmarie rovněž souhlasí: „Momentálně jsem v Turecku. Všechno je v pohodě, zejména v turistických oblastech,“ píše.

To potvrzuje i Češka Dana Bártová, která se vdala do městečka blízko Kusadosi. „Největší problémy byly v Istanbulu a Ankaře. Tady ani nic nepociťujeme,“ říká. Situace se stabilizuje a vrací se k běžnému stavu už i v těchto městech. „Turisté by momentálně měli být v bezpečí, stejně tak obyčejní lidé. Problémy má momentálně zejména vláda a armáda. Jediné, co lidé mohou více pociťovat, jsou zvýšená bezpečnostní opatření,“ uvádí Mustafa Üstümer z Istanbulu.

Ceny dovolených v Turecku jsou meziročně až o polovinu nižší. „Levnější už to nikdy nebude,“ tvrdí výkonný ředitel cestovní skupiny Fischer Jiří Jelínek. Pokles zájmu o Turecko – stejně jako o Egypt – zaznamenaly cestovní kanceláře už před sezonou, hlavně kvůli obavám z teroristických útoků. „Šlo o pokles zhruba o 30 až 40 procent,“ říká Jan Bezděk z CK Fischer. V posledním týdnu – tedy ještě před pučem – se ale prodalo více last minute zájezdů do Turecka než loni, podle Bezděka o pět až deset procent v porovnání se stejným obdobím předchozího roku.

Zaregistrujte se v DROZDu

Doporučení krizového štábu ministerstva zahraničních věcí necestovat kvůli pokusu o puč do některých částí Turecka zůstává v platnosti. Mluvčí úřadu Irena Valentová uvedla, že Češi by se nadále měli vyhnout Istanbulu, Ankaře a jihovýchodní části Turecka. Češi, kteří se do této země v nejbližších dnech chystají na dovolenou, by měli rovněž zůstat obezřetní.

Ministerstvo pro jistotu doporučuje zdržovat se zejména v hotelových rezortech a vyhýbat se místům, jako jsou tržiště či velké kulturní a sportovní akce. Všem cestovatelům také doporučuje registraci v systému Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí DROZD.

 

Právě se děje

Další zprávy