Češi nejedí ovoce a zeleninu, pomohlo by snížení DPH, míní iniciativa

ČTK ČTK
18. 10. 2023 18:26
Češi nejedí ovoce a zeleninu, pomohlo by snížení DPH, míní iniciativa

Iniciativa Ministr zdraví ve středu vyzvala senátory, aby při projednávání daňového balíčku snížili na nulu daň z přidané hodnoty (DPH) na ovoce a zeleninu. Ta nyní činí 12 procent. Uvedla to na sociální síti X. Zlevnění těchto potravin by podle ní mělo pozitivní dopady na zdraví populace. Z podobných důvodů další odborníci doporučují například zavedení spotřební daně ze slazených nápojů.

Iniciativa je platformou nezávislých odborníků v oblasti zdravotnictví, práva, ekonomie a inovací s cílem prodloužit život českých občanů ve zdraví o pět let, a to již do roku 2030. Vláda by podle nich měla podporovat v lidech zodpovědné chování. "A to jak s ohledem na zdraví a kondici veřejných financí, tak s ohledem na zodpovědnost za veřejné zdraví. A nerezignovat na přípravu a následnou realizaci daňové reformy, která by mimo jiné zohlednila prospěšnost zdravých potravin na zdraví populace," uvedla členka iniciativy Ministr zdraví ekonomka Helena Horská. Naopak ponechání nulové spotřební daně na tiché víno podle ní dopady alkoholu na zdraví nezohledňuje.

Odborníci zároveň upozorňují na to, že více než pětina předčasných úmrtí v Česku je spojená se špatnou výživou. Většina dospělé populace tak trpí nadváhou nebo obezitou, na jejichž léčbu je vynakládána desetina nákladů na zdravotnictví. Vyšší příjem zeleniny naopak snižuje riziko rozvoje některých onemocnění, jako jsou nemoci srdce a cév nebo rakovina. Podle šetření Eurobarometru například 48 procent Čechů uvedlo, že denně nesní ani jednu porci zeleniny. Doporučených je přitom nejméně pět porcí.

Češi ovoce a zeleninu tedy nejedí dostatečně. "I když důvodem může být i nezvyk nebo dietní preference, víme, že cena je pro mnoho osob vážnou překážkou v nákupu čerstvých produktů a systémová podpora širší dostupnosti ovoce a zeleniny tak má potenciál situaci zlepšit," uvedla k tomu Eliška Selinger ze Státního zdravotního ústavu.

 

Právě se děje

Další zprávy