Češi mění svůj jídelníček, jedí čím dál méně chleba

ČTK ČTK
15. 10. 2014 16:02
Produkce chleba loni klesla o čtyři procenta. Češi ho nahradili těstovinami i fastfoodem. Vzrostla také výroba koláčů, koblih či vánoček.
Produkce chleba i pečiva v Česku loni klesla.
Produkce chleba i pečiva v Česku loni klesla. | Foto: ČTK

Praha - Produkce chleba v Česku loni podle předběžných údajů Českého statistického úřadu meziročně klesla o čtyři procenta na zhruba 294 000 tun. Informoval o tom předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal při příležitosti Světového dne chleba.

Pekaři upekli méně než v roce 2012 také běžného pečiva. Naopak vzrostla výroba běžného cukrářského pečiva, jako jsou koláče, koblihy či vánočky. Vývoj podle Dřízala souvisí se změnou životního stylu a nákupní preferencí v ČR.

Průměrná spotřeba klesla na 40 kilogramů za rok

Z předběžných výsledků pekařské výroby podle svazu vyplývá, že průměrná spotřeba chleba se loni snížila z předloňských necelých 43 kilogramů k hranici 40 kilogramů chleba za rok. To by představovalo jednu z nejnižších průměrných spotřeb v historii.

Máte rádi Aktuálně.cz?
Autor fotografie: Economia

Máte rádi Aktuálně.cz?

Hlasujte pro nás v internetové anketě Křišťálová Lupa 2015 v kategorii Zpravodajství. Za každý Váš hlas děkujeme!

HLASOVAT MŮŽETE ZDE >>

Produkce běžného pečiva, tedy především rohlíků a housek, klesla loni o pět procent na 270 000 tun. Naopak čerstvého cukrářského pečiva, mezi něž patří koláče, koblihy nebo vánočky, upekli pekaři o desetinu víc než v roce 2012.
    
I když je u chleba širší nabídka druhů, jedí ho Češi z dlouhodobého hlediska stále méně. Podle Dřízala postupně nahradily chléb v jídelníčku jiné druhy pečiva, ale také těstoviny, potraviny z fastfoodů či automatů.
    
"Nejoblíbenější stále zůstává klasický pšeničnožitný konzumní chléb či jeho pomoučená varianta Šumava," uvedl Dřízal. Řada zákazníků pak preferuje lokální druhy chlebů.

Oproti cizině je chleba levný

Například v 50. letech minulého století snědl každý Čech v průměru téměř 90 kilogramů chleba ročně. Přes určitou stagnaci či mírný růst v předchozích letech spotřeba chleba dlouhodobě klesá.
    
Tuzemští pekaři upozorňují, že chleba je v tuzemsku proti zbytku Evropy levný. "Spotřebitelská cena jednoho kilogramu chleba, která aktuálně podle statistiků činí 23 korun, je v porovnání s okolními státy výrazně nižší," podotkl Dřízal. Podle šetření Eurostatu je český chléb osmý nejlevnější mezi státy Evropské unie. Například v Německu či Rakousku je chléb až o polovinu dražší než jeden litr benzinu, což v Česku již dávno neplatí, podotkl.

Letos se cena nezmění

Navzdory velmi dobré letošní sklizni obilí, která by měla být třetí nejvyšší v historii ČR, chléb letos patrně nezlevní. Kvalita potravinářské pšenice totiž letos není vyrovnaná, což s sebou nese pro pekaře vícenáklady při výrobě.
    
Na dnešek připadající Světový den chleba si pekaři v ČR připomínají pošesté, v zahraničí má však mnohaletou tradici. Svátek na 16. říjen vyhlásila světová organizace řemeslných pekáren U.I.B. Nejrůznějším způsobem se slaví v řadě zemí světa.

 

Právě se děje

Další zprávy