Zájem o hračky v Česku je rekordní, prodej stoupl na 5,4 miliardy korun

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 14. 10. 2015 15:51
Češi kupují rok od roku více hraček a čím dál častěji po internetu. Nejoblíbenější hračkou při online nákupech je stavebnice Lego. Roste i výroba hraček v Česku - loni o devět procent.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tesco

Praha - Češi loni utratili za hračky rekordních 5,4 miliardy korun, meziročně je to o čtyři procenta více. Vyplývá to z údajů Sdružení po hračku a hru. "Za 25 let, co tato čísla sledujeme, se jedná o dosud nejvyšší prodej," potvrdil pro Aktuálně.cz místopředseda Sdružení pro hru a hračku Jiří Šťastný.

Také výroba hraček v tuzemských firmách se v loňském roce zvýšila, a to o devět procent na 2,4 miliardy korun. V České republice však mají své montážní a z části výrobní provozy i nadnárodní společnosti Simba, Lego, Ravensburger a Playmobil, jež loni vyrobily hračky v celkové hodnotě 5,6 miliardy korun.

Prodej hraček se čím dál víc přesouvá na internet. Meziročně se počet e-shopů, které nabízejí tento sortiment, zvýšil o třetinu na 1508. "Do segmentu hraček a obecně zboží pro děti nedávno vstoupili noví silní hráči české e-commerce, což jen potvrzuje to, že potenciál pro obchodování v této kategorii určitě je. Tento segment obchodníky láká," uvedl ředitel nákupního portálu Heureka.cz Tomáš Braverman.

Nejoblíbenější hračkou, kterou Češi kupují online, je stavebnice Lego. Mezi dětským zbožím tvoří přes šest procent celkových prodejů. Podle údajů internetového obchodu Mall.cz patří dále mezi nejprodávanější hračky deskové hry, autíčka (bagry, jeřáby), panenky, interaktivní a naučné hry a modely na dálkové ovládání.

Podíl exportu na produkci hraček dosahuje 60 procent. Největšími českými vývozci jsou ABA factory, Abrex, BD Tova Brno, Moravská ústředna DUV Brno či Detoa Albrechtice. Vyváží se především hračky dřevěné, kovové, textilní a plyšové. V ČR je zhruba 240 tradičních výrobců tohoto sortimentu. Podíl českých hraček na domácím trhu se pohybuje mezi sedmi a deseti procenty.

V ČR patří mezi velké prodejce hraček například hračkářství Bambule, Dráčik, Sparkys, Pompo, HM Studio a další. V pražské ulici Na Příkopě otevře na jaře jeden z největších obchodů s hračkami na světě britské hračkářství Hamleys. Chce v Česku získat zhruba pět procent trhu.

Čtete rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Podpořte nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Hlas nám můžete dát zde. Děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy