Ceny vánočních stromků se letos nezmění. Nejprodávanější jedle bude do 900 korun

ČTK ČTK
29. 11. 2017 11:56
Velkoobchodní ceny stromků se nezvýšily, proto se nebudou z valné většiny zvyšovat ani v maloobchodě. V některých případech ale může nastat zdražení oproti loňsku kvůli pořízení pokladen pro elektronickou evidenci tržeb. Kvalitních stromků je v Česku dostatek, nabídka druhů i velikostí bude pestrá.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock

Sušice - Ceny vánočních stromků i jejich prodej letos zůstanou na loňské úrovni. Kvalitních stromků je v Česku dostatek, nabídka druhů i velikostí bude pestrá. Velkoobchodní ceny se nezvýšily, proto se nebudou z valné většiny zvyšovat ani v maloobchodě.

V některých případech může nastat zdražení oproti loňsku kvůli pořízení pokladen pro elektronickou evidenci tržeb, řekl místopředseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman.

"Maloobchodní ceny budou, tak jako v minulosti, regionálně rozdílné. Prodej začne počátkem prosince," uvedl Valdman, který spravuje třicetihektarovou plantáž u Sušice a prodává stromky velkým obchodníkům.

U nejprodávanějších kategorií stromků ve velikosti 150 až 200 centimetrů sdružení předpokládá, že cena jedle kavkazské bude od 550 do 900 korun. Na horní hranici bude její cena v centru Prahy, kde je vysoký nájem za prodejní místo, u pěstitele na vsi by měla být naopak kolem 550 Kč. Stříbrný smrk má přijít na 400 až 600 korun, smrk ztepilý i borovice lesní na 300 až 400 Kč, borovice černá na 400 až 500 Kč.

"Domácí produkce pravidelně stoupá, což zajišťuje spotřebitelům čerstvě sklizené stromky," uvedl Valdman.

Stále větším problémem jsou podle něj pro české pěstitele dovozy, kvůli kterým pak mají problém prodat své zboží. Nejvíce je trápí nárůst dovozu z Polska a Dánska, kterým pomáhají v propagaci i ambasády. Polské plantáže založily dánské firmy a v ČR vydávají stromky za dánské. "Pokud jsou dlouho v paletách, mohou se zapařit a začnou opadávat," uvedl Valdman. Podle sdružení to nejsou příliš kvalitní stromky a některé obchody je používají jako marketingový tah k lákání zákazníků. "Přestože naši pěstitelé jsou schopni nabídnout mnohem kvalitnější stromky, je pro ně stále obtížnější jim cenově konkurovat," uvedl místopředseda sdružení.

Pěstitelé měli navíc problémy s jarním mrazem a velkým suchem v červnu a červenci. "Byly ztráty na výsadbách, což ale neovlivní cenu stromku, ale výdaje pěstitele, protože musí sázet znovu," uvedl Valdman.

V Česku se ročně spotřebuje až 1,3 milionu vánočních stromků. Jedlí je kolem 65 procent, stříbrného smrku 15 procent a po deseti procentech borovice a klasického smrku. Dovozy tvoří zhruba polovinu prodejů.

"Lidé vyžadují stále vyšší kvalitu vánočních stromků, a proto v současné době všechny prodávané stromky pocházejí ze speciálních plantáží. Jejich kvalita stále roste," uvedlo sdružení.

Naopak prodej plastových stromků klesá, jejich podíl je asi deset procent. Je to dáno pestrou a kvalitní nabídkou živých stromků a rostoucí životní úrovní. Lidé se navíc více vrací k tradicím a živý stromek navodí jinou atmosféru, uvedl Valdman.

Řezaný stromek se má skladovat v chladu v nádobě s vodou. Je nutné odříznout špalíček na kmínku, zalepeném smolou. Díky řezu přijme asi pět litrů vody a zůstane déle svěží.

 

Právě se děje

Další zprávy