Obchodům před Vánoci chybějí brigádnici. Do skladů míří i manažeři z centrály

ČTK ČTK
28. 11. 2017 13:58
Řetězce a e-shopy se v předvánoční sezoně potýkají s nedostatkem brigádníků zejména ve skladech. Hodinová mzda se pohybuje od 80 do 170 korun.
Přijdou manažeři i cizinci. (ilustrační foto)
Přijdou manažeři i cizinci. (ilustrační foto) | Foto: Matej Slávik

Praha - Část obchodníků se na začátku předvánoční sezony potýká s nedostatkem brigádníků a sezonních zaměstnanců, kteří obvykle pomáhají zejména ve skladech.

Hodinová mzda se u řetězců pohybuje letos od 80 do 170 korun. Některé obchody poslaly do skladů i úředníky z centrály. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci.

Kasa.cz se potýká s nedostatkem pracovníků zejména v Praze, severních a západních Čechách. Průměrný plat brigádníků se pohybuje mezi 100 a 170 korunami na hodinu. "Nejvíce posilujeme obsluhu na skladech, prodejnách a operátory zákaznického centra," uvedla mluvčí Kasa.cz Andrea Čižmářová.

Euronics nové brigádníky stále přijímá. Poslední dva měsíce před Vánoci se zapojují do práce ve skladech i zaměstnanci pracující na centrále mateřské společnosti HP Tronic v managementu i administrativě.

"Posilujeme směny na skladě, kde se sezonní zaměstnanci věnují zejména balení zboží k přepravě. Získat kvalitní brigádníky je ale stejně těžké jako získat kvalitní stálé zaměstnance. Najímat musíme samozřejmě i pracovníky z jiných zemí, kde je častým problémem jazyková bariéra," uvedla mluvčí Euronics Lenka Mastešová.

Alza.cz přijímá před Vánoci zhruba 500 pracovníků na různá oddělení. "Nábory se nám přes aktuální situaci na trhu daří - v rámci logistiky máme například i marketingovou kampaň, která perfektně funguje," uvedla mluvčí Patricie Šedivá.

Datart pro vánoční sezonu potřeboval 150 brigádníků, které se firmě podařilo sehnat. "Největší počet brigádníků jsme hledali do centrálního skladu na skladnické práce a balení e-shopových objednávek a do prodejen opět na skladnické práce a výpomocné práce u pokladen, s vydáváním e-shopových objednávek i s vybalováním zboží," uvedla Iva Pavlousková z firmy.

Proti minulému roku firma zvýšila platy o pět až 15 procent podle druhu práce. Hodinová mzda se pohybuje nejčastěji od 80 do 150 korun.

Mall.cz využívá na hlavní sezonu 150 až 200 brigádníků, nabírá také 100 nových zaměstnanců. "Zatím vše běží podle plánu, navíc máme jedno z nejmodernějších distribučních center v Evropě, které disponuje mnoha automatizovanými linkami, což nám v některých případech situaci s nedostatkem pracovníků pomáhá řešit," uvedl mluvčí Jan Řezáč.

 

Právě se děje

Další zprávy