Ceny chat se zdvojnásobily. Lidé si raději za stejné peníze pořídí byt, míní expert

ČTK ČTK
6. 4. 2022 15:54
Ceny chat a chalup se v posledních dvou letech, kdy Česko zasáhla epidemie koronaviru, ve všech krajích v průměru zdvojnásobily. Nejdražší jsou v Karlovarském, Libereckém a Královéhradeckém kraji, naopak nejlevnější v Moravskoslezském kraji. Letos se očekává stagnace cen nebo mírný růst ovlivněný inflací. Ve středu o tom informovala společnost Re/Max.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Sreality.cz

Poptávka po chatách a chalupách se rekordně zvedla během epidemie koronaviru, kdy bylo omezené cestování do zahraničí. Díky obnově turistického ruchu letos odborníci očekávají stagnaci nebo jenom mírný růst cen ovlivněný inflací.

Například v Karlovarském kraji podle údajů společnosti Re/Max činila průměrná cena rekreační nemovitosti loni 4,4 milionu korun, ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 vzrostla více než pětinásobně.

V Libereckém kraji se cena od roku 2019 zdvojnásobila na loňských 3,6 milionu korun. Mezi nejdražšími jsou v současnosti ty kraje, kde se nacházejí vyhledávaná horská střediska. 

Na růst cen rekreačních nemovitostí mělo vliv také zdražování domů a bytů ve městech. Domácnosti, které nedosáhnou kvůli vysokým cenám na vlastní bydlení, ale chtějí vlastnit nějakou nemovitost, pořád ještě mohou podle společnosti Re/Max koupit aspoň chatu nebo chalupu.

Rekreační nemovitosti si nejčastěji pořizují lidé, kteří si chtějí užívat pobyt v přírodě a sami objekt využívají, a také investoři, kteří v nákupu vidí příležitost, kam uložit své peníze.

"Vzhledem k růstu cen nemovitostí se dá říci, že se jedná i o dobrou investici, jak ochránit peníze před inflací," uvedl Milan Vršecký, majitel teplické kanceláře Re/Max Synergy.

Průměrné ceny rekreačních objektů začínají podle společnosti Re/Max ve většině krajů konkurovat cenám bydlení. "Vzhledem k vysoké poptávce po nájemním bydlení se dá předpokládat, že pro investory bude letos zajímavější pořídit za stejné peníze spíš nájemní byt než chalupu. Navíc se po dvou letech uvolnila možnost neomezeného cestování, proto zřejmě nebude takový zájem o tuzemské rekreace," doplnil Vršecký.

Zájemce o nákup rekreační nemovitosti letos může odradit také zpřísnění podmínek pro získávání hypotéky v kombinaci s růstem úrokových sazeb.

Průměrné ceny rekreačních nemovitostí v jednotlivých krajích v milionech Kč:

2019 2020 2021
Jihočeský kraj 1,1 1,4 2,3
Jihomoravský kraj 0,8 0,8 2
Karlovarský kraj 0,8 1 4,4
Královéhradecký kraj 1,7 1,5 3
Liberecký kraj 1,8 2 3,6
Moravskoslezský kraj 1 0,9 1,9
Olomoucký kraj 1,2 1,4 2
Pardubický kraj 1,2 1,2 2,1
Plzeňský kraj 1 1,1 2
Středočeský kraj 1,3 1,6 2,3
Ústecký kraj 1 1,3 2
Vysočina 1,1 1,1 2,2
Zlínský kraj 1,4 1,2 2,5

Zdroj: Re/Max

 

Právě se děje

Další zprávy