Celníci našli ve třetině obchodů staré kolky u cigaret. Zabránili vysokému úniku daní

ČTK ČTK
10. 7. 2020 14:33
Zhruba třetina obchodů v Česku ještě v červenci prodávala cigarety se starým kolkem pro nižší spotřební daň, zjistili celníci při kontrole 306 trafik, tržnic a dalších provozoven. Zabránili tak téměř milionovému úniku spotřební daně. Nová sazba spotřební daně z cigaret platí od března, čas na doprodej zásob stát prodloužil kvůli pandemii koronaviru.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Obchodníci s tabákovými výrobky mohli prodávat nebo skladovat cigarety s nálepkou pro nižší sazbu spotřební daně do 30. června. "Celkem bylo zajištěno 339 662 kusů cigaret, čímž bylo zabráněno úniku spotřební daně ve výši kolem 985 000 korun," uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Nejvíce cigaret se starým kolkem celníci našli v Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském kraji. Celní správa cigarety nechá zlikvidovat.

Čtyřdenní celostátní kontrolní akce se počátkem července zúčastnilo zhruba 400 celníků. Našli také téměř 300 padělků značkového zboží, jejichž originály by stály asi 265 000 korun, a odhalili únik spotřební daně zhruba 44 000 korun při prodeji 393 litrů lihovin. "Porušení (zákona) bude řešeno ve správním řízení," doplnila Kaňková.

Podle původních pravidel mohli cigarety se starým kolkem obchodníci prodávat do konce května, vláda kvůli koronaviru navrhla prodloužení lhůty pro stahování cigaret z trhu do konce června. Sněmovna na návrh Miroslava Kalouska (TOP 09) prodloužila o měsíc i lhůtu pro doprodej starých cigaret, změnu podpořili i Senát a prezident. Zvýšení spotřební daně z cigaret zhruba o deset procent platné od března sněmovna schválila loni. Kolky na krabičkách s novou daní nesou písmeno Z, staré nálepky byly s písmenem V.

Video: Kouření je společensky nepřijatelné, výrazně dražší cigarety snižují spotřebu, říká expert

Hrozí, že zahřívaný tabák se stane populární, zatím nevíme, co přesně dělá se zdravím. Vztah lidí ke kouření se mění, směřuje k nekuřáckému prostředí | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy