Zdražování nemovitostí zpomaluje, ale ještě nekončí. Lidé chtějí dál hlavně malé byty

ČTK ČTK
31. 10. 2018 12:12
Ceny bytů rostly ve všech krajích. Nejvíce v Jihočeském, Karlovarském a Libereckém, nejméně ve Zlínském a Plzeňském kraji. Stejně jako v předchozím období rostly ceny starších panelových bytů více než ceny cihlových.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Matej Slávik

Praha - Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně dále rostly, tempo růstu ale mírně zpomalilo. Nejvíce zdražily byty, nejméně pozemky. Byty zdražily nejvíce také v porovnání s druhým čtvrtletím letošního roku. Ceny bytů rostly nejvíce v mimopražských oblastech, hlavně v Jihočeském, Karlovarském a Libereckém kraji. Na tiskové konferenci to dnes sdělili zástupci Hypoteční banky.

Z HB Indexu, který sleduje hodnotu nemovitostí, vyplývá, že ceny bytů meziročně vzrostly o 11,1 procentního bodu na 137,4 bodu. Mezičtvrtletně stouply o 2,8 procentního bodu. Základní hodnotu indexu 100 bodů představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010. Byty tak od tohoto data zdražily téměř o dvě pětiny.

"Tempo růstu cen oproti minulému čtvrtletí mírně pokleslo, meziroční růst se však stále drží nad deseti procenty. Ceny rostly ve všech krajích. Nejvíce v Jihočeském, Karlovarském a Libereckém, nejméně ve Zlínském a Plzeňském kraji. Stejně jako v předchozím období rostly ceny starších panelových bytů více než ceny cihlových. Ty jsou v mnoha lokalitách na svých cenových stropech," uvedl ředitel odboru nemovitostí Hypoteční banky Petr Němeček. Největší zájem je podle něj o malometrážní byty. Nadále také pokračuje přesun poptávky z okrajových částí Prahy do Středočeského kraje.

Rodinné domy zdražily meziročně o 6,7 procentního bodu na 126,4 bodu. Mezičtvrtletně se index zvýšil o 1,6 bodu. "Oproti minulému čtvrtletí se tempo růstu cen u rodinných domů snížilo o 0,3 procenta. Stavebníky trápí hlavně delší dodací lhůty u stavebních materiálů a plné kapacity stavebních firem. Zájem o rodinné domy v horším stavu trvá. Výhodami zůstávají kromě nižší pořizovací ceny také možnosti postupných úprav dle vlastních představ," doplnil Němeček. Nabídka developerské výstavby je podle něj nejbohatší ve Středočeském kraji, staví se také v okolí krajských měst s dobrou dopravní dostupností. Podíl dřevostaveb na celkovém počtu novostaveb se zvýšil na 15 procent.

Ceny pozemků se zvýšily meziročně o 5,5 procentního bodu na 147,5 bodu, mezičtvrtletně vzrostly o 1,4 bodu. "Poptávka zůstává stabilní, nabídka je však nedostatečná. Ceny pozemků v developerských projektech v okrajových částech Prahy mnohdy převýšily 10.000 korun za metr čtvereční. Zájem je také o pozemky s objekty vhodnými ke zbourání, a to i přes vyšší náklady na jejich demolici," sdělil Němeček.

Nabídka starších bytů bude podle něj stagnovat, u novostaveb bude vyšší nabídku ovlivňovat pomalá stavební příprava a nedostatečné stavební kapacity, a to hlavně v Praze a Brně.

"Poptávka bude mírně klesat, zájem zahraničních kupujících o pražské nemovitosti bude ale nadále pokračovat. Tempo růstu však bude zpomalovat. V řadě regionů se očekává stagnace. Část potencionálních kupujících vyřeší financování nájemním bydlením," dodal Němeček.

HB Index sleduje byty, rodinné domy a pozemky. Je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.

 

Právě se děje

Další zprávy