Výstava k historii a renesanci Lázní Kyselka

Výstava k historii a renesanci Lázní Kyselka
Gloriet nad pramenem 19.století  Romantické lázně v překrásném údolí řeky Ohře lákaly k výletům. První lázeňské stavby v první polovině 19. století nechal vybudovat hrabě Wilhelm von Neuberg.
Pohled na Kyselku 90.léta 19.století  V této době patřila již Mattoniho kyselka k nejznámějším minerálním vodám světa.
Velká kolonáda 19.století  Stavby v Kyselce především od padesátých let 19. století navrhovala řada slavných architektů - tehdejších hvězd celé rakousko-uherské monarchie. Heinrich von Mattoni se snažil získat významné talenty, díky čemuž se mu podařilo vystavět unikátní provozní a lázeňský komplex.
Lázeňský dům u Ottova pramene  Autorem kolonády u Ottova pramene byl podle pamětí hraběte Wilhelma von Neuberg  slavný bavorský architekt Bernhard Grueber, který se na našem území věnoval rovněž přestavbám hradů a zámků (Orlík, Sychrov, Blatná) a stojí za regotizací chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře.
Foto: Archív GJF
Věra Tůmová
10. 1. 2013 17:00

Malebné lázeňské městečko v 19. století, období devastace ve druhé polovině 20. století i současná naděje na lepší budoucnost. Takto představuje kdysi proslulé Lázně Kyselka výstava v Galerii Jaroslava Fragnera v prostoru A-Lab. Snímky i další dokumenty z historie lázní jsou k vidění do 27. ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy