Většina měst v ČR neplánuje zvýšit daň z nemovitosti

Věra Tůmová
15. 5. 2012 7:00
Vlastníci nemovitostí v Česku si oddychnou. Zvýšení daně z nemovitostí není na pořadu dne
Rezidence Stodůlky (vizualizace)
Rezidence Stodůlky (vizualizace) | Foto: PSJ

Praha - Vlastníci nemovitostí z velkých měst v Česku zatím vyšší daň z nemovitosti jen tak platit nebudou. Podle ankety ČTK na tuzemských radnicích totiž o zvyšování této daně zastupitelé většiny měst neuvažují. Daň by se tak měla zvyšovat zatím jen v některých menších obcích v Královéhradeckém kraji, v Libereckém kraji a v jihomoravském Znojmě.

Zastupitelé z mnoha oslovených radnic nechtějí podle ankety zatěžovat obyvatele dalšími výdaji zvláště v době, kdy lidem klesají příjmy a naopak výdaje rostou.

„My navýšení navrhovat nebudeme, a pokud někdo ze zastupitelů navýšení navrhne, rada je nepodpoří," poznamenal na téma zvyšování místních daní například místostarosta Sokolova Karel Jakobec.

Někde dokonce daň i klesne

Kupříkladu město Pardubice plánuje daň z nemovitosti nyní dokonce snižovat. „Novou vyhlášku bude zastupitelstvo města projednávat v červnu letošního roku. Pokud bude vyhláška schválena, v roce 2013 se v centru města sníží daně z nemovitosti pro občany asi o 22 procent," potvrdila pozitivní vyhlídky pardubických obyvatel vedoucí oddělení daní a daňových pohledávek Ilona Baloušková.

Někde ale zase daň poroste

Od začátku letošního roku místní koeficient pro výpočet daně zvýšili například zastupitelé v Mladé Boleslavi. Zvýšili jej na současnou hodnotu dvě, další zvýšení ale už podle mluvčí radnice Hany Koišové v plánu nemají.

Dalším městem, které letos zvedlo daň z nemovitosti, bylo Znojmo. „Město tak získá navíc 16 milionů korun k loňským téměř 22 milionům," poznamenala v anketě mluvčí městského úřadu Renata Bártová.

Praha zatím mlčí

Vzhledem k tomu, že v Praze je podle mluvčí magistrátu Terezy Krásenské zákonný termín po rozhodnutí o výši daně až k letošnímu poslednímu zářijovému dni, hlavní město zatím žádné rozhodnutí nevydalo. Vlastníci nemovitostí tak v Praze dosud platí daň podle koeficientu jedna.

Co tvoří daň z nemovitosti

Daň z nemovitosti, která je stoprocentním příjmem obce, v jejímž katastru se nemovitost nachází, se skládá z daně z pozemků a z daně ze staveb. A podle charakteru stavby se pak i odvíjí sazby. Daň se poté ale ještě násobí koeficientem dle velikosti obce a v některých případech i místním koeficientem.

-----------------------------------------------------------------------------------

Jak na daně?

 

 

Právě se děje

Další zprávy