Vdechněte vaší zahradě život! Zahradní osvětlení

Ilona Víchová
8. 6. 2012 9:32
Vaše zahrada si zaslouží dokonalé venkovní osvětlení, které jí bude slušet
Foto: Svět světel

Krásnou zahradu dělají květinové záhonky, elegantní pergoly, ale také dobře zvolené zahradní osvětlení, které jí dodá tu správnou atmosféru. Venkovní osvětlení vyžaduje přípravu a trochu přemýšlení už při výstavbě rodinného domu.

Stále více v oblibě jsou venkovní led osvětlení a venkovní osvětlení s čidlem. Pokud zapomeneme na rozvod elektriky, stále máme možnost využít solární lampy nebo solární kameny. Dodejte vaší zahradě punc jedinečnosti.

Venkovní osvětlení - důležité vlastnosti

Venkovní svítidla, zahradí osvětlení i venkovní osvětlení jsou zcela jinou skupinou, než světla interiérová. Při výběru venkovního světla musíme sledovat mnohem více vlastností než u lustru do kuchyně. Na osvětlení jsou kladeny vyšší nároky než na jiné typy svítidel. Mezi vlastnosti, které musí venkovní svítidlo splňovat patří odolnost proti vniku prachu a vody. Jde o stupeň krytí, který se označuje IP. Nejpoužívanějším venkovním typem svítidla jsou taková, která mají označení IP44 nebo 54.

Pokud světlo splňuje toto krytí, je jen a jen na nás, zda zvolíme solární lampu, nebo venkovní osvětlení s čidlem. Světla by měl tvořit součást naší zahrady. Volíme tedy taková, která jsou nejen praktická, ale také desigenově vhodná do našich prostorů.

Typy zahradního osvětlení

Vybírat můžeme následovně. V obchodě seženeme tzv. orientační světlo. Patří tam, kudy procházíme. Jeho místo je tedy na chodníčkách, vjezdech a vstupech. Může být doplňkem pergoly, altánu nebo domku na nářadí. Druhým typem, je světlo užitkové. Měli bychom s ním počítat všude tam, kde chceme vidět na to, co děláme. Určitě bude potřeba u krbu, když grilujeme. Stejně tak se hodí nad stůl do altánu nebo pergoly a jiná důležitá místa.

Posledním typem jsou světla dekorační. Na zahradě dotváří atmosféru. Zvýrazňuje vodní plochy, část okrasných záhonů nebo soch či kamenů. Často se volí typ halogenů, které nemění přirozenou barvu věci. Dekorační světlo můžeme dát i na cihlovou fasádu domu, která podtrhne jeho přirozenost.

Jaká zvolit venkovní svítidla

Rozlišujeme čtyři druhy, zápustná, sloupková, nástěnná a směrová. Zápustná bývají kulatého nebo hranatého provedení a mohou být zcela zabudovaná do fasády nebo dlažby na příjezdové cestě. Sloupková světla zakoupíme různých velikostí a designů. Osvětlují převážně chodníky a cestičky kolem domu.

Nástěnná světla patří hlavně na fasády a je na nás, zda zvolíme rustikální či minimalistické tvary. Směrová světla jsou čistě funkční. Vytváří dramatickou atmosféru u jednotlivých objektů na zahradě. Doplníme s nimi jezírka nebo zajímavé rostliny.

Na venkovní osvětlení se vždy připravte

Projekt osvětlení zahrady musí být dřív, než se do realizace pustíte. Úsporné svícení volte tam, kde bude třeba dlouhodobé svícení. Výborným řešením je venkovní LED osvětlení, které má velmi nízkou spotřebu elektrické energie. Poslední důležitou informací je IP označení. Exteriérové světlo musí být minimálně označené IP 23 až IP 65. U fasády domu volte svítidla s krytím alespoň IP 33. Do země použijte světla s IP 67 a do svých rybníčků vkládejte pouze světla s krytím IP 68 a více.

--------------------------------------------------------------------------------

Jak na venkovní osvětlení?

 

Právě se děje

Další zprávy