Příčky vám pomohou rozdělit interiér

Andrea Berniová
13. 11. 2012 10:47
Pokud chcete z velké místnosti udělat dvě menší, je příčka tím správným řešením
Montáž sádrokartonových příček není obtížná
Montáž sádrokartonových příček není obtížná | Foto: Panel Plus

Vyhovuje vám rozložení místností ve vašem bytě či domě? Možná byste raději měli větší obývací pokoj a menší kuchyni, nebo by bylo ideální rozdělit jeden zbytečně velký pokoj na dva menší. S tím může pomoci stavební příčka.

Co se týče materiálu, může být příčka postavena třeba z pórobetonu. Jde o lehký materiál, který ale dobře izoluje. Je možné postavit zeď z klasických cihel. Pokud ale stavíte příčku v podkroví, je lepší použít lehčí materiály, obzvlášť když podlaha nemá příliš velkou nosnost. Pokud navíc víte, že za pár let se možná bude příčka stejně bourat, je lepší použít pórobeton, anebo sádrokarton. Jejich odstraňování je mnohem jednodušší než bourání cihlové zdi.

Sádrokarton může mít různé vlastnosti

Sádrokarton je oblíbeným materiálem pro stavbu příček. Existují různé druhy sádrokartonových desek. Vybírejte podle toho, jakou vlastnost by podle vás měla příčka mít. Sádrokarton může být velmi odolný proti požáru, některé typy desek dokážou lépe akusticky izolovat, anebo jsou odolnější. Sádrokartonové desky s impregnační vrstvou zase velmi dobře odolávají vlhkosti, a proto se hodí do kuchyně či koupelny. Je jen na vás, které vlastnosti dáte přednost.

Existují také mobilní příčky. Jejich výhodou je rychlá montáž téměř bez nepořádku a hlavně možnost je bez problémů přesouvat. Pokud tedy chcete interiér nějakým způsobem rozčlenit, ale přesným rozmístěním si zatím nejste zcela jistí, volte právě mobilní neboli přestavitelné příčky. Můžete jejich polohu měnit, kdykoli potřebujete. Co se týče jejich povrchu, mohou vypadat jako klasická stěna. Možná se vám ale bude líbit příčka, která vypadá jako ze dřeva.

 

Právě se děje

Další zprávy