Neotřelé pohledy aneb Domy očima studentů architektury

Neotřelé pohledy aneb Domy očima studentů architektury
1. místo kategorie rekonstrukce  Rekonstrukce panelového domu  Autoři: Juraj Kačenka a Eva Bírová, FA VUT Brno  Výsledné řešení rekonstruovaného panelového domu. Má podle poroty vysokou estetickou hodnotu, nabízí možnost opakovatelnosti a prefabrikace. Rekonstrukce navržená tímto způsobem zvyšuje kvalitu života obyvatel v domě, řeší zatraktivnění a zvětšení dispozic jednotlivých bytů a výrazně zlepší kvalitu vnitřního prostředí v bytech. Návrh významně snížil energetickou náročnost stavby a využívá rekuperaci a solární panely. Příznivě se na hodnocení udržitelnosti stavby projevil i návrh zelené fasády a využití dešťové vody.
1. zvláštní cena   Městotvorný dům  Autor:  Norbert Obršál, FA VUT Brno  Návrh s názvem Městotvorný dům rovnoměrně naplňuje požadavky ze všech třech pilířů udržitelné výstavby, protože je šetrný k životnímu prostředí a zároveň poskytuje kvalitní vnitřní prostředí. Dům je navržen pro různé sociální vrstvy lidí. Porota ocenila koncept bytového domu jako řešení bydlení, které je z prostorového hlediska méně náročné na stavební parcelu. Zvolené řešení představuje kombinaci prostorů pro bydlení i práci současně, což umožňuje snížení nároků na dopravu a zajišťuje odběr zelené energie v průběhu celého dne, kdy běžně lidé nejsou doma. Architektonické řešení objektu je kultivované a dobře zapadá do kontextu místa.
2. zvláštní cena  Komfortní bydlení nad městem  Autor:  Kryštof Foltýn, FA VUT Brno  Porota u projektu s názvem Komfortní bydlení nad městem ocenila volbu bytového domu, který inovativním způsobem pracuje s konceptem šikmé střechy pro využití denního světla a potenciálu přirozené ventilace zakomponované v základním objemu stavby. Návrh je vysoce energeticky efektivní a má mezi soutěžními projekty jedny z nejnižších emisí oxidu uhličitého.
Čestné uznání  Rodinný dům Activ House Lichnov  Autoři: Tereza Podolská a Jiří Horský, FA a FS ČVUT Praha  Na projektu rodinného domu Activ House Lichnov porota ocenila především skromný přístup neokázalé architektury, která citlivě reaguje na okolí domu. Řešení fasád a rozmístění okenních otvorů k různým světovým stranám zajišťují celoročně dobrý vizuální komfort i atmosféru.
Foto: Velux
Věra Tůmová
2. 7. 2012 1:02

Studentská soutěž pro mladé adepty architektury už má vítěze. V 1. ročníku Active House Award, pořádané společností Velux, mezinárodní odborná porota ocenila ze všech soutěžních prací z Česka a Slovenska celkem 7 návrhů. Soutěž byla zaměřená na projekty udržitelných staveb v aktivním standardu.

 

Právě se děje

Další zprávy