Kanadská krbová kamna šetří životní prostředí

Ilona Víchová
3. 11. 2011 1:46
Kanadská krbová kamna mají dvě vlastnosti, které stojí za úvahu. Spojení tradice s novou technologií vytápění
Kvůli umístění otvoru do komína designéři zvolili krbová kamna
Kvůli umístění otvoru do komína designéři zvolili krbová kamna | Foto: TV Prima

V chladných večerech není nic příjemnějšího, než si v klidu domova zatopit v krbu a relaxovat. Kanadská krbová kamna a krbové vložky dopřejí majiteli nejen intimní atmosféru, ale také čisté a ekologické spalování. Jaká ale vybrat?

Ohleduplnost k životnímu prostředí by měla být v případě topení zohledněna na prvním místě. Ale jak s ní spojit kvalitu vytápění a rozumnou cenu? Vše je o promyšlené technologii. Kanadská krbová kamna vyrábí firmy Regency, Pacifik Energy a Hamton. Způsob vytápění zkoumají a řeší již od roku 1978. Vše je testováno v prostředí, kde teploty dosahují mínus třicet pět stupňů Celsia. Tajemstvím zdroje energie je technologie dvoukomorového spalování. Účinnost je v tabulkách udávaná osmdesát šest procent, kdy výkon je různý dle zvoleného typu krbu, od šesti do dvaceti šesti kilowattů. 

Hoření pracuje na principu sekundárního spalování. Teplo tedy zbytečně neodchází komínem. V ohni vznikají plyny, které druhotným spalováním opět hoří a dodávají další energii. Tuto funkci mají i jiné tipy kamen, ale je třeba si ověřit, zda jsou dvoukomorové. Krby s touto vlastností nemají rošt. Vzduch je přiváděn ze shora do sekundární komory, kde se předehřívá. Některé ženy tento proces znají pod názvem pyrolýza

Tento mechanismus se také nově objevuje u kuchyňské trouby. Vzduch se rozehřeje na teplotu pět set stupňů a vzápětí spálí veškeré nečistoty. Takto pracují i kanadská krbová kamna.  Při využívání se uvádí nižší spotřeba dřeva, kdy se do krbu přikládá po šesti až šestnácti hodinách. Povinnost vynášet popel se přesune na interval dvakrát měsíčně. Špinavá dvířka by neměla být problém. Výrobce udává, že funguje oplach horkým vzduchem.

Co dodat? Snad jen cenu. Vzhledem k vysoké účinnosti je koupě kanadských kamen spíš dlouhodoběji návratná investice. Nejlevnější kanadská kamna se totiž dají pořídit zhruba za 45 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy