HB Index: byty a domy mírně zlevňují, pozemky zdražují

Věra Tůmová
25. 1. 2013 8:00
Tržní ceny nemovitostí v Česku jsou stabilní a mění se jen nepatrně
KOTI Hájek Architekt: ateliér Consilium ai Stavební společnost: YIT Stavo  Bytový dům KOTI Hájek vyrůstá v městské části Praha 11. V projektu je celkem 31 bytů od 1+kk až po 4+kk ve velikostech od 36 m² až do 110 m².
KOTI Hájek Architekt: ateliér Consilium ai Stavební společnost: YIT Stavo Bytový dům KOTI Hájek vyrůstá v městské části Praha 11. V projektu je celkem 31 bytů od 1+kk až po 4+kk ve velikostech od 36 m² až do 110 m². | Foto: YIT Stavo

Praha - Žádné překvapení ve vývoji tržních cen nemovitostí se vloni v České republice nekonalo. Poslední kvartál roku 2012 tak podle HB Indexu jen potvrdil dosavadní trendy.

Tržní cena bytů se i v posledním čtvrtletí roku 2012 v průměru snížila o 1,3 procentního bodu. Ještě mírnější pokles cen, a to o 0,7 procentního bodu, zaznamenaly ceny rodinných domů. Ceny pozemků pak také pokračovaly v trendu předchozích období a stále mírně rostly v průměru o 1,4 procentního bodu.

Vyplývá to z aktuálního HB Indexu, který na základě reálných odhadů tržních cen nemovitostí od roku 2010 pravidelně zveřejňuje Hypoteční banka.

Překvapení u starších bytů

Poslední tři roky tak ceny bytů v Česku vykazují stále mírný pokles bez jakýchkoliv výkyvů.

„V uplynulém čtvrtletí se výraznějších změn dočkaly pouze ceny bytů ve Středočeském kraji, když klesly téměř dvakrát rychleji (zhruba 2,8 %), než byl celorepublikový průměr. Jednalo se ale pouze o zpožděnou reakci na poklesy cen v okrajových částech Prahy," poznamenává Petr Němeček, ředitel odboru nemovitostí Hypoteční banky.

V Praze pak i nadále stagnovaly ceny novostaveb, a to i přesto, že poptávka po novostavbách v hlavním městě v posledním čtvrtletí 2012 vzrostla meziročně o více jak 10 procent.

Největší poklesy ceny bytů pak byly zaznamenané v Plzeňském a Pardubickém kraji. Zajímavé dále podle Petra Němečka bylo, že ceny starších cihlových bytů koncem roku klesly více než u bytů v panelových domech.

Domy k rekonstrukci jsou stále v kurzu

U cen rodinných domů došlo jen k nepatrným změnám. Meziročně lze ale ceny rodinných domů považovat podle expertů za stabilní.

I nadále však kupci projevovali menší zájem o domy, které se prodávaly za více jak tři miliony korun, v Praze nad osm milionů korun.

Naopak o vilky a rodinné domy, které jsou vhodné k rekonstrukci a kvůli horšímu stavu se prodávají za nižší cenu, se i koncem roku zajímalo stále dosti kupců. 

„Stagnace stavebních nákladů měla však i pozitivní vliv na novou výstavbu, kde byl zájem hlavně o nízkoenergetické rodinné domy," konstatuje Petr Němeček.

Nejstabilnější jsou pozemky

I nadále se potvrdilo, že investice do vhodných pozemků se většinou vyplatí. Jejich ceny totiž mírně rostly i v závěru roku. Ze všech rezidenčních nemovitostí se tak rozhodně jedná o nejstabilnější segment.

„Pozemky jsou totiž stále vnímány jako vhodná investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady," dodává Petr Němeček.

 

Právě se děje

Další zprávy