Chalupaření je stále v kurzu, a to i mezi mladými

Věra Tůmová
7. 10. 2012 12:00
Vášeň Čechů k chalupaření nemizí. Přebírají ji už i mladé ročníky

Praha - Češi si nepřestali pořizovat rekreační víkendové a letní bydlení v podobě chat a chalup ani v novém tisíciletí. Národní vášeň pro chalupaření přitom nezůstala jen záležitostí rodin a starších generací. Naopak druhou nejsilnější skupinou, která si pořizuje rekreační objekty, jsou takzvaní „singles", tedy lidé, kteří žijí zpravidla sami ve vlastní domácnosti.

Tyto údaje vyplývají z dlouhodobých statistik Hypoteční banky, která jako poskytovatel úvěrů na nemovitosti sleduje nejen financování klasického trvalého bydlení, ale i nákupy rekreačních sídel.

Novodobí chalupáři a chataři

Z těchto statistik je dále zřejmé, že rekreační objekty si nejčastěji kupují rodiny s dětmi, které tvoří přes 53 procent kupců letních a odpočinkových sídel. Až 38 procent kupců pak představují již zmiňovaní singles, kteří obvykle náleží ke generaci současných třicátníků, kteří již několik let pracují a žijí samostatně.

Z hlediska regionů, odkud se rekrutují lidé, kteří si pořizují na úvěry rekreační bydlení, pak hraje prim klasicky Praha a Střední Čechy. Mezi kupci chat a chalup na hypotéku od Hypoteční banky představují obyvatelé těchto oblastí 28 procent.

„Dalším regionem, kde mají silnou vášeň pro chalupaření, je region Plzeňský (13 procent) a oblast jižní Moravy (9 procent)," konstatuje mluvčí banky Kateřina Krásová. Podle ní je dále také evidentní, že Češi si své rekreační bydlení pořizují především v regionu, kde žijí.

Jedním z rozhodujících kritérií při nákupu chaty a chalupy tak bývá také krátká dojezdová vzdálenost. Například obyvatelé plzeňského regionu chalupaří nejčastěji na Šumavě.

„Z regionů, kde se nejčastěji pořizují rekreační objekty, pak vyniká především Středočeský, Plzeňský a Jihomoravský kraj. To přisuzujeme velmi dobré dopravní dostupnosti těchto lokalit," poznamenává Jan Sadil z Hypoteční banky.

 

Právě se děje

Další zprávy