Bytový textil: Jak vybrat povlečení, závěsy či ubrus?

Andrea Berniová
31. 10. 2012 11:23
Není snadné najít správné závěsy či ubrus do kuchyně. Čím se řídit při nakupování bytového textilu?
Jaké ložní prádlo vyberete?
Jaké ložní prádlo vyberete? | Foto: Reuters

Co si představíte, když se řekne bytový textil? Je to povlečení postele, tedy ložní prádlo, dále záclony, závěsy, ale i ubrus, ručníky či utěrky. Jak všechny tyto doplňky vybrat a které pro vás budou nejlepší?

Povlečení se pokuste barevně sladit s okolím. Pokud peřiny přes den schováváte třeba do skříně či do úložného prostoru pod postelí, na barvě tolik nezáleží. Jestli ale peřiny jen ustelete a celý den zůstávají na posteli, vypadá lépe, když do interiéru dobře barevně i stylově zapadnou.

Děti si nejspíš barvu diktovat nenechají a budou zkrátka chtít povlečení se svou oblíbenou animovanou postavičkou. I to ale možná seženete ve více barevných variacích.

Ubrus by neměl být světlý

Pokuste se najít ubrus, který se bude barevně hodit do vaší kuchyně. Mohl by ladit se závěsy, barvou stěn či s doplňky. Zde je ale důležitá praktičnost: bílé a jiné světlé ubrusy příliš vhodné nejsou, obzvlášť když máte děti. Nakupte prostírání pod talíře, ta ubrus ochrání od toho nejhoršího. Nebo si ho zatím nekupujte vůbec.

Utěrky i ručníky by měly být kvalitní - nesmějí „pouštět chlupy" a měly by dokonale sát vodu. To možná zpočátku nepůjde tak hladce - zkuste utěrky i ručníky jednou vyprat, než je poprvé použijete. Mohly by pak utírat lépe.

Vyberte ty správné závěsy

Závěsy jsou nejen vítaným stíněním a prostředkem k ochraně soukromí obyvatel domu či bytu, ale také zajímavým doplňkem. Můžete jimi ozvláštnit interiér, ale všeho moc škodí - pokud pokoj září barvami, vyberte raději méně nápadné závěsy. Měly by ladit se zařízením místnosti - stylově i barevně.

Zkuste sehnat doplňky v barvě závěsů, případně vymalujte místnost stejnou barvou, ale o několik odstínů světlejší. Co se týče záclon, můžete opět vybírat z různých stylů, vzorů a barev.

Znovu ale platí, že interiér by neměl být přehnaně barevný ani plný různých vzorů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy