Budoucí nejvyšší stavba v Česku roste o patro za 14 dní

Veronika Skálová Veronika Skálová
29. 10. 2011 11:07
Nedaleko M paláce zatím vyrostla tři patra z plánovaných třiceti
Vizualizace budoucí nejvyšší budovy v Brně.
Vizualizace budoucí nejvyšší budovy v Brně. | Foto: AZ Properity

Brno - Tempem jedno poschodí za dva týdny postupně v brněnských Štýřicích roste budoucí nejvyšší dům v České republice - 111 metrů vysoká AZ Tower.

"Ve čtvrtek se betonoval strop nad třetím podlažím budoucí věže," upřesnil Petr Teplý ze společnosti AZ Tower, která je developerem a koordinátorem celého projektu.

Stavba bude mít dvě části - nižší základna bude sloužit jako prostor pro autosalon a autoservis a vedle ní se bude tyčit třicetipatrová budova.

"Hotová jsou už dvě podzemní patra, kde bude kromě sklepů také 265 parkovacích míst. Základové piloty budovy jsou v některých místech až 35 metrů hluboké," upozornil Teplý.

Takhle to na staveništi vypadalo v půlce října.
Takhle to na staveništi vypadalo v půlce října. | Foto: AZ Tower a.s.

Ve druhém a třetím poschodí se počítá kromě obchodů i s fitness centrem, kavárnou, restaurací, menšími kancelářemi a archivem. Obytná budou jen nejvyšší poschodí, kde vznikne 17 apartmánů, ostatní patra budou komerční a administrativní.

Celý mrakodrap by měl být energeticky úsporný. "Třicetimetrové hloubkové energetické piloty, v Česku prozatím ojedinělé, budou díky tepelným čerpadlům v zimě jímat teplo ze země a pomohou objekt vytápět, v létě obráceným postupem s akumulací tepla v podloží přispějí k chlazení budovy," slibuje developer.

Stavba budovy, která má mít po dokončení 111 metrů, začala letos v dubnu a hotová by měla být za dva roky od zahájení. Do konce letošního roku by měla dosáhnout výšky osmi až deseti poschodí. Zastavit se práce nemají ani přes zimu a do své maximální výšky vyroste AZ Tower příští rok v říjnu.

 

Právě se děje

Další zprávy