Děsivý pád bitcoinu: za týden ztratil třicet procent. Euforie odumřela, říká analytik

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 20. 11. 2018 14:31
Cena digitální měny bitcoin dnes pokračovala v poklesu a poprvé za více než rok se dostala pod 4500 dolarů (102 500 korun). Za týden se tak hodnota bitcoinu snížila zhruba o 30 procent, uvedla agentura Reuters.
Foto: Aktuálně.cz

Krátce po poledni vykazoval bitcoin na burze Bitstamp pokles o sedm procent na 4400 dolarů (100 200 korun). Během dne sestoupil až na 4237 dolarů (96 500 korun).

Od té doby bitcoin ztratil zhruba tři čtvrtiny své hodnoty. "Euforie odumřela," uvedl analytik Fawad Razaqzada ze společnosti Forex.com. "Řada lidí ztratila zájem," dodal.

Foto: Tradingview

Před týdnem přinesl server The Guardian studii, podle které je k těžbě bitcoinu potřeba dvojnásobné množství energie než k získání zlata ve stejné hodnotě. Virtuální a skutečná těžba jsou si přitom podobnější, než by si kdokoli pomyslel, poznamenal zpravodajský list.

Vědci spočítali, že těžba bitcoinu spotřebuje k vygenerování jednoho dolaru zhruba 17 megajoulů (MJ) energie, zatímco těžba mědi čtyři, zlata pět a platiny sedm MJ. Obdobně je to i s dalšími kryptoměnami, při těžbě měny ethereum se získá dolar při spotřebě sedmi MJ a u monera je to 14 MJ. Všechny tyto měny si ale vedou výtečně v porovnání s hliníkem, jehož těžba vygeneruje jeden dolar při spotřebě 122 MJ.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Loni zažil prudký růst a v prosinci se dostal na rekordní maximum v blízkosti 20 000 dolarů.

Stojí za pádem boj konkurentů?

Podle analytika Kryptofondu Jiřího Karpják souvisí s propadem rozdělení nových kryptoměn do nezávislých "větví", konkrétně měny Bitcoin Cash na Bitcoin Cash SV a Bitcoin Cash ABC.

"V předvečer forku někdo zadal do sítě několik stovek tisíc transakcí během několika hodin a začal masivně prodávat Bitcoiny. To v kombinaci s pokračující nedůvěrou k měně Tether a burze Bitfinex způsobilo masivní pád ceny, který byl okamžitě využit v rámci aktuálního sporu mezi různými verzemi Bitcoin Cash," domnívá se analytik.

Tyto verze podle něj sice již existují samostatně, ale snaží se pomocí těžebních monopolů sabotovat svého konkurenta, protože odmítají akceptovat existenci další verze Bitcoin Cashe.

"V současné době je tak prakticky nemožné předpovědět, kdy se situace na trhu uklidní a kterým směrem se trh poté vydá," hodnotí Karpják.

Jak na to. Nákup bitcoinu v bankomatu a jeho převod z papírové do digitální peněženky v mobilu. | Video: Leoš Rousek
 

Právě se děje

Další zprávy