Čechům hrozí, že přijdou o bezplatný příjem televize. Spor o šrotovné může mít nečekaný dopad

Jan Úšela Jan Úšela
17. 7. 2017 14:00
Senát má ve středu hlasovat o novele telekomunikačního zákona, která řeší i druhou digitalizaci televizního vysílání. Pokud ji vrátí poslancům a novela do voleb neprojde, hrozí prý konec bezplatné televize v Česku. Diváci by museli platit satelitním a mobilním operátorům, varuje provozovatel pozemního vysílání. V každém případě ale budou muset Češi znovu zaplatit za nové přijímače.
Kolik ještě zaplatíme? (ilustrační foto)
Kolik ještě zaplatíme? (ilustrační foto) | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Až dva a půl milionu českých domácností se musí v příštích třech letech připravit na nákup nových televizních přijímačů. Důvodem je druhá fáze digitalizace, která má kompletně proběhnout do února 2021. Poté se dosavadní televizní signál přijímaný přes antény má vypnout. Lidé si tedy opět musí koupit nové televizory, které standard DVB-T2 zvládnou, nebo si k dosavadním přijímačům pořídit set-top boxy.

Definitivně by měl proces druhé televizní digitalizace schválit Senát v rámci novely telekomunikačního zákona, jejíž projednávání má na programu tuto středu. Někteří senátoři ale přišli s pozměňovacími návrhy, o nichž se rozhořel spor mezi zástupci provozovatelů televizního vysílání.

Pokud Senát novelu neschválí v původním znění, vrátí ji do sněmovny. Ta by o ni znovu jednala nejspíš jen pár dní před říjnovými volbami, takže by celému procesu hrozilo zdržení.

Ve hře je i šrotovné

Vynucená technologická změna souvisí s celoevropskou dohodou o předání současných televizních frekvencí mobilním operátorům, kteří na nich vybudují superrychlé mobilní sítě páté generace.

Současné televizory vysílání na nových televizních frekvencích nezvládnou, proto musí dojít k jejich výměně. Vláda odhaduje, že Češi za nákup nových televizorů a set-top boxů vydají asi pět miliard korun z vlastní kapsy. V současnosti stojí nejlevnější televizory schopné přijímat "nový" signál 3000 korun, set-top boxy 800 korun.

Senátor Zdeněk Nytra (nezařazený) proto navrhuje, aby stát lidem na nákup nových přijímačů přispěl. "Můžeme to nazývat i šrotovné, bylo by to třeba ve formě poukázky," říká Nytra. Kromě toho ještě senátor navrhuje vypnout staré vysílání o rok později - do konce května 2022, aby měli Češi na nákup set-top-boxů či televizorů více času.

Nytrovy návrhy pozitivně hodnotí Česká asociace satelitních operátorů (ČASO), která sdružuje firmy nabízející placenou satelitní televizi. "Senátoři jednají správně. Evropský předpis říká, že se mají náklady kompenzovat přímo lidem," uvádí sekretář asociace Patrik Brom.

Konkurenční České radiokomunikace, které provozují pozemní vysílače, ale návrhy kritizují. "Pokud by se novelu nepodařilo schválit v současném znění, až 60 procent českých domácností by přišlo o bezplatný příjem televize, za kterou by musely začít platit," říká Marcel Procházka, ředitel regulace Českých radiokomunikací.

Zdržení digitalizace podle Procházky prospěje pouze provozovatelům placené satelitní a internetové televize, kterou v tuzemsku poskytují mobilní operátoři O2 a T-Mobile. Česko se navíc musí do nového systému DVB-T2 pustit co nejdříve, aby nerušilo vysílání v sousedních státech.

"Německo už původní televizní frekvence prodalo mobilním operátorům, kteří je budou moci využívat od června roku 2020. Od tohoto data proto budeme muset vypnout současný televizní signál v českých příhraničních oblastech, abychom jejich frekvence nerušili. K Německu navíc brzy přibude i Rakousko," vysvětluje Procházka.

Tomu se nelíbí ani návrh šrotovného, tedy státního příspěvku na pořízení nových přijímačů. "Není zcela jasné, jak by stát určil, komu by měl podobný příspěvek vyplatit. V Česku by se to týkalo asi 60 procent domácností, řada lidí ale vedle pozemní televize vlastní také satelit, takže by podpora směřovala i tam, kde není potřeba. Stát se přitom už dříve zavázal, že na nové přijímače přispěje sociálním ústavům nebo domovům důchodců," dodává Procházka.

Nové vysílání už je dostupné na dvou třetinách území

České radiokomunikace postupně rozšiřují pokrytí území novým signálem digitální televize. V současnosti síť DVB-T2 pokrývá skoro 70 procent Česka a diváci si na ní mohou naladit 14 televizních programů. V prvním čtvrtletí příštího roku by měla být novým digitálním signálem pokryta celá republika.

Pak by mělo běžet dvouleté přechodné období, kdy bude možné televizi sledovat v novém i původním televizním standardu, který by měl být po únoru 2021 zcela vypnut.

Ke sledování televize ve formátu DVB-T2 je nutné pořídit si přijímač, který tuto technologii podporuje. Ceny nejlevnějších televizorů tohoto typu na českém trhu začínají asi na třech tisících korunách. Nejlevnější set-top boxy s DVB-T2 pak stojí kolem 800 korun.

Podle odborníků není nutná koupě nových televizních antén. Činžovní domy se ale nejspíš nevyhnou úpravě nastavení společných antén televizními techniky.

Změna se týká jen těch, kteří přijímají pozemní signál, nevztahuje se tedy na diváky, kteří sledují televizi například přes satelit.

 

Právě se děje

Další zprávy