Pošta přechází na vlastní dálkový dohled poboček, bezpečnostní agentura po ní chce přes miliardu

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 5. 2016 15:14
Česká pošta a její dceřiná firma Česká pošta Security nám brání v řádném plnění závazků, tvrdí společnost Alkom Security. Po státním podniku teď chce smluvní pokuty. Pošta namítá, že smlouvu sama vypověděla už v dubnu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká pošta dnes začala s hlavní vlnou přepojování dálkového monitorování svých poboček na dohledové centrum své dceřiné společnosti Česká pošta Security. Jde o bezpečnostní dohled na zhruba 1500 objektů.

Společnost Alkom Security, která bezpečnostní monitoring prováděla dosud, kvůli tomu poštu obvinila z bránění v plnění závazků plynoucích ze smlouvy a požaduje smluvní pokuty v celkové výši přes 1,5 miliardy korun. Pošta uvedla, že o žádném takovém nároku nic neví.

"Pokud se prokáže, že kroky vedoucí k sankčním pokutám nařídila přímo Česká pošta, budou pokuty požadovány po ní," řekl dnes správní ředitel Alkom Security Jindřich Schenk. Alkom zároveň oznámil, že k dnešnímu dni poště po 25 letech vypověděl smlouvu na dálkový bezpečnostní dohled poboček pošty.

ČP Security uvedla, že vypověděla smlouvu společnosti Alkom na dálkový monitoring již na konci dubna a Alkom výpověď řádně převzal. O žádném nároku ani podané žalobě na 1,5 miliardy korun Česká pošta neví. Bez ohledu na to je podle mluvčího Matyáše Vitíka připravena obhájit svůj postup u nezávislého soudu.

Prvních 700 monitorovaných objektů pošta převedla pod svůj dispečink již v dubnu. Vitík uvedl, že Alkom Security je o celém procesu a konkrétních termínech dlouhodobě a s dostatečným časovým předstihem informován.

"Česká pošta tímto krokem posiluje zabezpečení svých objektů, kdy si státní podnik hlídá své objekty sám bez subdodavatele. Druhotným efektem tohoto kroku jsou ekonomické úspory na zabezpečení daných objektů," dodal Vitík.

Alkom s postupem pošty nesouhlasí. Česká pošta a ČP Security podle ní dlouhodobě neodborně zasahují do systému zabezpečení poboček pošty používáním vlastního necertifikovaného dispečinku. "Od konce března letošního roku uvedené společnosti protiprávně a chaoticky odpojily 810 pošt od našeho bezpečnostního dohledu," uvedl Alkom.

Česká pošta Security podle Vitíka ale zajišťuje monitoring prostřednictvím certifikované technologie. "Naopak společnost Alkom, pro kterou Česká pošta po léta znamenala výhodný byznys, celý proces brzdí a narušuje," dodal.

Alkom zajišťoval bezpečnostní systémy pro poštu od 90. let. V roce 2013 kontrola ministerstva vnitra, které je zřizovatelem pošty, zjistila, že podnik nepostupoval v době uzavírání původních smluvních vztahů se společností Alkom účelně a hospodárně. Podle dřívějšího vyjádření generálního ředitele pošty Martina Elkána podnik platil Alkomu za ochranu 75 milionů korun ročně. Nové řešení by mělo být levnější o desítky milionů korun.

Veřejnou zakázku na dálkové zabezpečení svých poboček pošta zrušila v polovině prosince. Tendr na čtyřleté hlídání s předpokládanou hodnotou 200 milionů korun bez DPH vypsala loni v červenci, protože se rozhodla spolupráci s Alkomem ukončit. V tendru ale zůstal pouze Alkom a právníci vedení pošty doporučili, aby zakázku pro nestandardní průběh zrušilo.

ČP Security vznikla přejmenováním společnosti ABAS CiT Management, která se zabývala zabezpečeným převozem peněz, a pošta ji koupila v roce 2012. Česká pošta provozuje celkem 3200 poboček a zaměstnává přes 30 000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy