Bojkot bojkotu. Ben & Jerry's stopla prodej zmrzlin v osadách, čelí nečekané odvetě

Ekonomika Ekonomika
2. 10. 2021 18:44
Americká firma Ben & Jerry's, která stojí za stejnojmennou populární zmrzlinou, se připletla do letitého politického konfliktu. Společnost v červenci oznámila, že ukončí prodej svého výrobku v židovských osadách na palestinském území. Některé státy v USA teď v reakci na to hrozí koncernu Unilever, který Ben & Jerry's vlastní, že se zbaví jeho akcií. Tak jim to totiž údajně ukládá zákon.
Zmrzlina Ben & Jerry's z portfolia společnosti Unilever
Zmrzlina Ben & Jerry's z portfolia společnosti Unilever | Foto: Reuters

Firma Ben & Jerry's, která vyrábí známou zmrzlinu od 70. let minulého století, v červenci oznámila, že další její prodej v nelegálních židovských osadách na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě by byl v rozporu s firemními hodnotami. Ve svém prohlášení dále uvedla, že k ukončení prodeje na "okupovaných územích" osad ji vedly i obavy, které vyjadřovali partneři i fanoušci značky. 

Agentura AP krok okomentovala slovy, že v prostředí známých firem jde o jednu z nejhlasitějších kritik vůči izraelské politice osidlování palestinských území. Izrael obsadil východní Jeruzalém a Západní břeh Jordánu v šestidenní válce v roce 1967. Od 90. let je spravuje společně s Palestinci v rámci dohod z Osla. Přestože je tak území na základě rezolucí OSN určeno pro palestinský stát, v rámci dohod se palestinská samospráva netýká židovských osad, které tam již delší dobu existují a za tichého souhlasu izraelské vlády dokonce přibývají.

Dnes tak na Západním břehu žijí stovky tisíc židovských osadníků ve více než stovce osad vedle 2,8 milionu Palestinců. Osady jsou z pohledu mezinárodního práva označovány za nelegální.

Ukončení prodeje chce firma dosáhnout tím, že nechá propadnout současné licenční smlouvy, kterým vyprší platnost na konci příštího roku. Mimo sporná území, tedy v Izraeli samotném, ovšem mají být zmrzliny dostupné dál.  Společnost vyrábí produkt v izraelském městě Be'er Tuvia, jde o jednu z pouze dvou továren, které leží mimo USA. 

Postoj Ben & Jerry's v některých z jednotlivých států USA vyvolal rozruch. Jejich vlády pohrozily, že se zbaví akcií globálního potravinářského gigantu Unilever, vlastníka Ben & Jerry's. Řídí se totiž zákony, podle kterých by státy měly ukončit nebo omezit podnikatelské aktivity s firmami, které podporují jakoukoliv formu bojkotu Izraele.

Ultimátum pro Unilever

Takové zákony přijalo od roku 2005 postupně pětatřicet z padesáti amerických států, mezi nimi například Kalifornie, Illinois, New York, New Jersey, Maryland, Texas nebo Florida. Právě ta dala Unileveru ultimátum do 26. října, kdy má dceřiná společnost Ben and Jerry’s možnost zvrátit své rozhodnutí ohledně zákazu prodeje výrobků v okupovaných územích.

Pokud se tak nestane, Unilever bude podle Floridy čelit ekonomickým následkům svého rozhodnutí. Stát by prodal veškeré akcie firmy, které aktuálně dosahují hodnoty asi 139 milionů dolarů (přes tři miliardy korun).

Také Texas už dříve pohrozil, že Unilever, který výrobce zmrzliny vlastní od roku 2000, zařadí na "černou listinu", pokud Ben Jerry’s nezmění své rozhodnutí. Prodej akcií v celkové hodnotě 182 milionů dolarů (necelé čtyři miliardy korun) a dalších cenných papírů nevylučuje ani New Jersey.

Oba tyto státy už přitom podle časopisu Newsweek podnikly v této záležitosti první kroky. S podobným prohlášením přišla také Arizona, která se akcií začala zbavovat jako vůbec první z amerických států.

Jde o rozhodnutí Ben & Jerry's, tvrdí firma

Unilever ve svém prohlášení zopakoval, že výrobky Ben & Jerry's budou i nadále k dostání na zbylém území Izraele s výjimkou "okupovaných oblastí". Britská společnost ale zdůraznila, že ona sama zůstává v oblasti byznysu Izraeli nakloněna a že se jedná o vlastní rozhodnutí Ben & Jerry's, s nímž se nijak neztotožňuje.

Rozhodnutí amerického výrobce zmrzliny způsobilo pozdvižení i na politické scéně. Izraelský premiér Naftali Bennett ho označil za "morálně nesprávný" a "protiizraelský krok" a dodal, že bude mít závažné "právní a jiné" důsledky. Palestinští aktivisté naopak oznámení Ben & Jerry's přivítali.

Firma Ben & Jerry's, kterou v roce 1978 založili dva kamarádi ve Vermontu, se k politickým záležitostem nevyjadřuje poprvé. Společnost například dlouhodobě podporuje hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Po policejním smrtícím zákroku proti černochovi Georgu Floydovi, který podnítil demonstrace proti rasismu po celých Spojených státech, se společnost nechala slyšet, že je třeba skončit s "nadřazeností bílé rasy".

Nezůstala ale jen u pouhého vyjádření, představila také čtyři kroky, které by měly vést k lepšímu postavení lidí tmavé pleti. Mezi nimi například volala po tom, aby Kongres ustavil komisi, která by zkoumala dopady otroctví od roku 1619 na americkou společnost. Podnik se také v minulosti vyslovil pro lepší práva transsexuálů.

Video: Ženy nechceme! Ultraortodoxní tisk rozmazal tváře nových izraelských ministryň

"Ženy nechceme." Ultraortodoxní tisk rozmazal tváře nových izraelských ministryň. | Video: Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy