Bariéry samy nezmizí. Ale každý s tím může něco dělat

Viktor Vondra Viktor Vondra
30. 5. 2012 10:00
Erik Čipera z občanského sdružení Asistence odpovídal čtenářům Aktuálně.cz
"Všem přístupné město je také jedním ze znaků vyspělé společnosti," říká Erik Čipera.
"Všem přístupné město je také jedním ze znaků vyspělé společnosti," říká Erik Čipera. | Foto: o. s. Asistence

* Erik Čipera z občanského sdružení Asistence odpovídal online čtenářům Aktuálně.cz. * Z odpovědí vybíráme: * My často přinášíme příklady řešení z jiných měst, jak to jde. Z druhé strany dostáváme odpovědi, proč to nejde. * Nemyslím si, že by atmosféra v Praze byla podobná té, kterou známe z Vídně, Kodaně, Helsinek a dalších měst, kde to s rovností přístupu k veřejné dopravě pro všechny myslí vážně. * Zájem lidí dělat osobní asistenty a dobrovolníky trvale narůstá, již ani nemůžeme všechny zapojit a čekají, až bude místo. To před pár lety ještě nebylo.

Jak se žije v Praze lidem na vozíku? Co jim nejvíc komplikuje život? A týkají se bariéry ve veřejném prostoru opravdu jenom handicapovaných?

„Moderní a citlivé město současnosti by mělo mít veřejnou dopravu kompletně přístupnou, nebo se k této metě alespoň přibližovat. Čím dříve tomu tak bude i v Praze, tím lépe, profitovat z toho bude celá společnost," říká Erik Čipera, který byl v úterý hostem Aktuálně.cz.

Erik Čipera

V o. s. Asistence začínal jako dobrovolník a později se stal osobním asistentem. Dnes tuto službu vede. O projektu „Jedeme v tom s vámi" říká: „Víme, jak lidé se zdravotním postižením musí často nesmyslně složitě cestovat. Když jsme v roce 2007 přemýšleli, jak na to upozornit, došlo nám, že nestačí zveřejnit každodenní trasy lidí se zdravotním postižením. Oslovili jsme proto osobnosti veřejného života a projekt se rozvinul do dnešních rozměrů."

Erik Čipera pracuje v občanském sdružení Asistence, které vidí jako své poslání rozpouštět vnitřní a vnější bariéry v životě lidí s postižením. Podle něj všem přístupné město je také jedním ze znaků vyspělosti společnosti, který vnímají návštěvníci ze zahraničí.

Máme co dohánět

„Praha se přes zvýšené úsilí v posledních letech stále ještě nemůže chlubit svou přístupností, polovina veřejné dopravy je bariérová, což přináší cestujícím se sníženou možností pohybu značné komplikace," říká.

Proto se sdružení Asistence snaží nejrůznějšími akcemi a dalšími iniciativami odstraňovat nejen v Praze, ale i v dalších městech České republiky všechny bariéry, jež handicapovaným lidem ztěžují možnost žít plnohodnotný život.

Jednou z těchto akcí je i projekt „Jedeme v tom s vámi", který běží už od roku 2007 a jehož letošní ročník tento týden začal. Účastníci projektu se každoročně vydávají ze svých domovů do ulic Prahy na vozíku a snaží se dosáhnout svého obvyklého cíle - zaměstnání, školy, místa schůzky.

Šéfové na vozíku

Na vozíku vyrazil 21. května do práce i prezident Metrostavu Jiří Bělohlav.
Na vozíku vyrazil 21. května do práce i prezident Metrostavu Jiří Bělohlav. | Foto: o. s. Asistence

Letos se zapojily i osobnosti českého byznysu, nejčastěji generální ředitelé. Mezi prvními se vydal na cestu na vozíku i prezident Metrostavu Jiří Bělohlav, který si z cesty odnesl následující poznání: „Uvědomil jsem si, jak každá maličká bariéra může způsobit, že se vozíčkáři nikam nedostanou. Až budeme stavět chodníky, dám si na to pozor."

„Doufám, že vedení hlavního města Prahy uslyší hlas volající po intenzivnějším odstraňování bariér, hlas, který rezonuje napříč všemi vrstvami společnosti. Nejedná se totiž o nic menšího než o každodenní naplňování práva na možnost rovnocenného přístupu k účasti na životě společnosti pro všechny její členy," říká koordinátor projektu "Jedeme v tom s vámi" Erik Čipera.

 

Právě se děje

Další zprávy