Babovřesky, a co dál? Nejnavštěvovanější filmy roku

ČTK ČTK
21. 1. 2014 17:30
Návštěvnost tuzemských kin loni klesla o jedno procento, tržby přesto stouply.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Návštěvnost tuzemských kin loni mírně klesla o jedno procento na 11,06 milionu lidí. Tržby biografů, které se od letošního roku počítají podle nové metodiky, ale stouply o 12 procent na 1,42 miliardy korun. Nejvíc lidí zavítalo do kin na Babovřesky. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Unie filmových distributorů.

"Bylo více filmů ve formátu 3D, přišel nový formát 4DX a bylo víc divácky zajímavých filmů promítaných trojrozměrnou technologií IMAX," shrnul důvody zvýšení tržeb tajemník unie Jaroslav Pecka. Průměrná výše vstupného stoupla ze 114 na 128 korun. Právě vstupné na filmy promítané nejnovějšími technologiemi je dražší.

Do biografů diváky loni přitáhl hlavně film Babovřesky, který vidělo 652 000 diváků, negativně se na návštěvnosti v létě podepsaly povodně. Na druhém místě žebříčku skončil Hobit: Šmakova dračí poušť s tržbami 76 milionů korun, třetí byli Šmoulové 2. Nezbedná modrá stvoření a zlého čaroděje Gargamela vidělo 342 000 diváků.

Návštěvnost a tržby tuzemských kin v roce 2012 zachránily filmové trháky v závěru roku. Nejen trojice filmů Skyfall, Hobit a Twilight sága - 2. část přilákala do kin 11,18 milionu diváků, tedy o čtyři procenta meziročně více. Tržby stouply o pět procent na 1,28 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy