Babiš sahá na zisky ČEZ. Akcionářům chce vyplatit vše

Nikita Poljakov, Zuzana Kubátová
24. 3. 2014 7:39
Ministr financí navrhuje, aby energetická skupina tentokrát vyplatila na dividendách celý loňský zisk.
Foto: Reuters

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se rozhodl sáhnout na zisky nejbohatší státem ovládané firmy.

Chce, aby skupina ČEZ, ve které drží stát sedmdesátiprocentní podíl prostřednictvím ministerstva financí, vyplatila celý loňský zisk akcionářům.

Stát by si tak na dividendách mohl letos přijít na téměř 25 miliard korun, o deset miliard víc než v loňském roce.

Jde o dramatickou změnu dividendové politiky firmy. Dosud si ČEZ 40 až 45 procent zisku ponechával.

Snaha získat větší podíl ze zisku ČEZ je dalším z Babišových kroků, jak stáhnout peníze do rozpočtu ze všech možných zdrojů.

"Budu chtít, aby ČEZ vyplatil dividendu z celého loňského zisku, ne aby na ni dal obvyklých 50 až 60 procent zisku jako v předchozích letech," potvrdil Babiš Hospodářským novinám.

„O dividendách rozhodují akcionáři, my to nemůžeme komentovat," řekl mluvčí skupiny Ladislav Kříž.

Největší dividenda v historii

Zatímco loni vyplatil ČEZ na akcii čtyřicet korun, nyní by si akcionáři přišli na 65 korun - nejvíc v celých dějinách společnosti. A to v situaci, kdy české energetické jedničce klesl meziročně zisk o víc než dvanáct procent na 35,2 miliardy korun kvůli nízké ceně silové elektřiny na středoevropském trhu.

Energetická skupina navíc odhaduje, že její čistý zisk letos poklesne o další pětinu. Pokud by Babiš prosazoval tuto politiku i v dalších letech, musel by se ČEZ v případě dostavby Temelína více zadlužit.

Další z alternativ je, že by se na dostavbě podílel stát nebo by se celý projekt o řadu let odložil.

Nejhojnější období z hlediska dividend zažívala státní kasa v letech 2009 a 2010, v dobách největších zisků skupiny ČEZ. Tehdy do ní přitékalo téměř dvacet miliard korun. ČEZ je na tom, co se týče hotovosti, dobře. Na účtech firmy v současnosti leží přes 25 miliard korun. A to navzdory loňskému snížení zadlužení o tři procenta na 157 miliard korun.

Investice výrazněji nepomohly

"Musíme se na tom dohodnout v koalici, ale osobně nevidím důvod, proč by dividenda měla být nižší. Společnost argumentovala vždy tím, že zbytek zisku potřebuje na investice. Ale nevidím, že by ty investice minulých let nějak výrazně zvyšovaly hodnotu ČEZ a firmě se její investiční politika vyplácela," říká Babiš.

Pokud takové rozhodnutí projde na letošní valné hromadě, měly by akcie ČEZ dividendový výnos dvanáct procent, což je přibližně třikrát více, než nabízejí akcie konkurenčních energetik v regionu. Rozhodnutí by zároveň podle analytiků znamenalo růst ceny akcií firmy na pražské burze o desítky korun. V pátek se obchodovaly za 541 korun.

Zvýšení poměru vyplacených dividend k čistému zisku připustil na tiskové konferenci před necelým měsícem i finanční ředitel skupiny Martin Novák: "Bude záležet na valné hromadě. My ještě návrh na vyšší dividendy nemáme. Z hlediska hotovosti by tam nějaký prostor na zvýšení být mohl."

 

Právě se děje

Další zprávy