Změny v povinném ručení. Platí až po zaplacení, zelenou (bílou) kartu necháte doma

Eva Srpová Eva Srpová
19. 8. 2024 13:57
Od října začnou platit pro motoristy dvě novinky. Nejzásadnější změnou je to, že pojištění vozidla nabyde platnost až ve chvíli, kdy pojišťovna platbu dostane. Současně také odpadá povinnost vozit s sebou v autě takzvanou "zelenou", nyní bílou kartu, tedy doklad o zaplacení povinného ručení. Při cestách do zahraničí je ale karta nadále potřeba. Od příštího roku bude stačit elektronická verze.
Foto: Eva Srpová

Motoristy čekají od prvního října dvě novinky. Pojištění vozidla bude platné až po zaplacení pojistného. Dříve byly podstatné datum a čas uvedené ve smlouvě bez ohledu na to, zda byla platba již provedena.

I kdyby tak ve smlouvě bylo datum začátku pojištění odložené, bude zkrátka platit ve chvíli, kdy peníze dorazí na účet pojišťovny. "Většina pojišťoven bude vyžadovat okamžitou platbu, například do hodiny od uzavření smlouvy," uvádí společnost Klik.cz.

Podle ní už ale nyní některé pojišťovny připravují takzvaný plovoucí počátek, kdy bude možné zaplatit až do sedmi dní po sjednání pojištění.

Opatření nabádá k tomu, aby motoristé využívali okamžitý způsob platby, například přes platební bránu či v mobilním bankovnictví. Některé pojišťovny zavádějí novinku v podobě elektronického podpisu. Smlouva začne platit v okamžiku, kdy ji klient podepíše přes odkaz v mobilním telefonu.

V případě, že by motorista nezaplatil pojištění včas, hrozí, že návrh smlouvy už nebude platný a bude potřeba sjednat smlouvu novou. Za řízení nepojištěného vozidla pochopitelně hrozí pokuta, rizikem je i to, že v případě nehody za škodu odpovídá vlastník. Hrozí i další sankce. Za nepojištěné vozidlo totiž hrozí pokuta od České kanceláře pojistitelů (ČKP).

Úlevou ale může být fakt, že od prvního října odpadá na území Česka povinnost vozit s sebou ve voze doklad, který slouží jako potvrzení o zaplacení povinného ručení. Dříve se mu vžilo označení "zelená karta", v současnosti bylo možné ho vytisknout i na klasický bílý papír.

Policie bude moci zkontrolovat, zda má motorista pojištění platné, díky tomu, že má náhled do databáze ČKP. Pojišťovny budou data o pojištěných vozidlech nahlašovat od 1. října do databáze okamžitě.

Pro cesty do zahraničí ale povinnost mít s sebou tento doklad nadále platí, od příštího roku má ale postačit elektronická verze.

Mohlo by vás zajímat: Jak se jezdí na Jawě Pionýr se značkou, kterou nedostanete ani na přání?

Jawa 50/555 Pionýr | Video: Blahoslav Baťa, Eva Srpová
 

Právě se děje

Další zprávy