Vichřice trápí Česko: Víte, co dělat, když vám spadlý strom rozdrtí auto?

Martin Přibyl Martin Přibyl
Aktualizováno 10. 2. 2020 10:48
Orkán Sabine trápí Česko. Silný vítr láme stromy, od elektřiny odřízl celou řadu domácností. Víte, co byste měli dělat, když vám na auto spadne zlomený strom nebo kus střechy? Podívejte se do přehledu.
Vichřice v Itálii
Vichřice v Itálii | Foto: ČTK

Kam volat? Na koho se obrátit?

Situaci, kdy vám na vůz spadne zlomený strom nebo část střechy, se říká živelní událost a řeší se trochu jinak než klasická nehoda. Pokud máte jen povinné ručení, vaše možnosti jsou velice omezené (o tom dále), pokud auto pojištěné je (havarijně s krytím živelních rizik nebo máte povinné ručení rovněž s pojištěním proti živlům), volejte přímo na pojišťovnu, ne na policii jako u klasické dopravní nehody.

"Pojišťovny ale mohou mít speciálně stanovené postupy při řešení podobných pojistných událostí. Doporučujeme tedy vždy zkontrolovat všeobecné pojistné podmínky k autopojištění," vysvětluje Václav Pořt, vedoucí oddělení motorových vozidel u nadnárodní makléřské společnosti Marsh. Počítat můžete s tím, že bude nutné škodu důkladně fotograficky zdokumentovat a vyřešit nezbytné papírování.

Pozor je nutné také dát na to, jak konkrétní ústav definuje poškození způsobené živly. Například Allianz v pojistných podmínkách uvádí: "Živelní událostí se rozumí poškození nebo zničení vozidla nahodilým náhlým působením následujících přírodních fyzikálních sil: vichřice, krupobití, úder blesku, sesuv půdy, zřícení skal nebo zemin, sesuv nebo zřícení lavin, povodeň, záplava nebo požárem a výbuchem." Kooperativa pak z pojištění proti živelním událostem vylučuje například situaci, kdy narazíte do již spadlého stromu. To je nehoda a v jejím případě se uplatní stejný postup jako u klasické bouračky. 

 

Právě se děje

Další zprávy