Výročí zrušeného autosalonu v Ženevě. Vznikl tam jugoslávský autoprůmysl i SUV Škody

Audi Quattro mělo premiéru před čtyřiceti lety.
70 let. Tato doba uplynula od premiéry Fiatu 1400 na ženevském autosalonu v roce 1950. Pro italského výrobce bylo auto důležité už jen tím, že jako vůbec první v jeho historii dostalo samonosnou karoserii. Označení 1400 znamenalo, že vůz měl pod kapotou benzinovou čtrnáctistovku. Vedle ní existovala i verze 1900 s objemem 1,9 litru a naftová varianta 1400 D. Fiat 1400 byl důležitý i pro licenční zákazníky - v roce 1953 byl Seat 1400 prvním modelem španělského výrobce, o rok později se ukázala Zastava 1400 BJ. Ta byla pro změnu prvním osobním autem jugoslávské automobilky.
Znovu Fiat a znovu důležitý pro licenční výrobce. V roce 1955 se ve Švýcarsku objevil malý model 600, který byl také prvním italským modelem se samonosnou karoserií a motorem vzadu. 3,2 metru dlouhý model nakonec vznikal do roku 1969, a to v počtu téměř 2,7 milionu kusů. Licenčně jej opět dělal Seat a především Zastava pod jménem 750. Tento malý vůz se stal pro jugoslávskou automobilku ikonickým - byl levný a pomohl motorizovat jednu ze zemí východního bloku.
Na BMW 2002 ti Garmisch z roku 1970 je zajímavý jeho osud. Extravagantně tvarovaná karoserie pochází z pera Marcela Gandiniho a za povšimnutí stojí z dnešního pohledu především ledvinky. Jejich umístění totiž připomíná aktuální koncept i4. Kupé Garmisch se však krátce po autosalonu ztratilo a postupem času se na něj tak nějak zapomnělo. Až v roce 2018 se v Mnichově rozhodli auto postavit od nuly. Vznikla tak přesná replika konceptu pojmenovaného podle lyžařského střediska Garmisch-Partenkirchen. Obnovená premiéra proběhla loni na akci Concorso d'Eleganza Villa d'Este.
Foto: Audi
Jan Matoušek Jan Matoušek
6. 3. 2020 6:03
Letos se měl v Ženevě uskutečnit už 90. ročník mezinárodního autosalonu. Hrozba koronaviru jej však nakonec ukončila dříve, než začal, a většina automobilek své novinky ukázala alespoň virtuálně. Přesto toto jubileum dává prostor k tomu, vrátit se do minulosti švýcarské výstavy. Podívejte se proto, jaká výročí by si na letošním ročníku mezinárodního autosalonu značky připomínaly.
 

Právě se děje

Další zprávy