Zavedení registračních značek na přání se opět odkládá

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 10. 2014 15:17
Výrobu značek by už nezajišťovalo ministerstvo dopravy jako dosud, ale licencovaní soukromí výrobci, u nichž by si je objednával majitel vozidla.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Registrační značku na přání (dříve SPZ - státní poznávací značku) si budou moci majitelé aut v Česku legálně koupit nejdříve od ledna 2016. Příslušná novela přitom měla původně platit od letošního roku, později byla odložena na rok 2015.

Senátoři dnes souhlasili s vládním návrhem, který již dříve schválili poslanci, o odkladu účinnosti novely na 1. ledna 2016. Systém vydávání značek pro automobily by se měl podle ministerstva dopravy kompletně změnit podle německého modelu.

Výrobu značek by už nezajišťovalo ministerstvo dopravyjako dosud, ale licencovaní soukromí výrobci, u nichž by si je objednával majitel vozidla. Výrobci musí splnit technologické požadavky na dostatečnou kvalitu bezpečnostních prvků na samotných značkách.

Novela odkládá také povinné pořizování obrazových záznamů vozidel ve stanicích technické kontroly. To mělo podle ministerstva zabránit podvodům s technickými kontrolami, kdy oprávnění k provozu dostanou i vozidla, která na kontrolách fyzicky nebyla.

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) zdůvodňuje odklad tím, že není dostatek času pro zavedení obou systémů už od počátku příštího roku, nebo by bylo spojeno s vysokými náklady na jejich technické a organizační zabezpečení.

Času bylo dost, tvrdí Stanjura

Bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) však namítá, že novela byla přijatá už v polovině loňského roku s účinností od 1. ledna 2015 proto, aby byl čas na dopracování doprovodné legislativy a aby všichni účastníci měli dostatek času se na změny připravit. Další odsun termínu proto považuje za důkaz nečinnosti úřadu vedeného ministrem Antonínem Prachařem (ANO).

Prachař nicméně řídí resort teprve od konce letošního ledna. Po předčasném pádu vlády Petra Nečase, v níž byl Stanjura ministrem, přechodně vládl kabinet vedený Jiřím Rusnokem s ministrem dopravy Zdeňkem Žákem (SPOZ).

Značky mají patřit motoristům

Zákon, přijatý loni, počítá s tím, že značky na přání nebudou moci obsahovat vulgární a hanlivé výrazy nebo například zkratku některého úřadu. Jedna taková tabulka by měla stát 5000 korun, takže dvě značky na auto vyjdou na 10.000 korun.

Ministerstvo dopravy chystá do budoucna změnu v registračních značkách tak, aby značky už byly vlastnictvím motoristů. Stát pouze určí, jak má značka vypadat, a občan si ji poté koupí u soukromého výrobce. Nyní stát ročně vynakládá až 300 milionů korun za vlastnictví hliníkového plechu na registrační značky.

Ministerstvo vypsalo v červenci soutěž na výrobce registračních značek. Dosavadním výlučným výrobcem byla 13 let brněnská společnost Hicon. Od vypsání výběrového řízení na nového dodavatele si úřad slibuje úsporu peněz aspoň v období do roku 2016, než bude zaveden nový model se soukromým vlastnictvím značek.

 

Právě se děje

Další zprávy