Zákaz prodeje nových aut na naftu a benzin po roce 2035 chceme zmírnit, říká Fiala

ČTK ČTK
16. 6. 2022 17:10
Česko se bude snažit zmínit návrh komise Evropského parlamentu na nulové výfukové emise CO2, což by mělo vést k ukončení prodeje nových aut se spalovacími motory po roce 2035. Řekl to premiér Petr Fiala (ODS). Česko bude následujícího půl roku předsedat Radě EU.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Česká republika bude podle premiéra Petra Fialy (ODS) jako předsednická země EU usilovat o zmírnění zákazu prodeje nových aut se spalovacími motory od roku 2035, pokud se to nepodaří Francii. Zákaz neměl být stoprocentní, měl by se kvůli dostupnosti vozidel pro občany týkat devět desetin produkce výrobců automobilů, řekl dnes Fiala poslancům.

"Chceme v rámci našeho předsednictví jednat o kompromisním znění legislativy. Budeme usilovat alespoň o to, aby ten zákaz v roce 2035 nebyl sto procent, ale devadesát," uvedl Fiala. Podle něj by tak bylo možné zachovat možnost výroby aut se spalovacími motory. "Musí být zajištěna pro občany rozumná cenově dostupná alternativa," dodal předseda vlády.

Zákaz, který počátkem června schválil Evropský parlament, bylo podle Fialy rozhodnutí špatně načasované, nepromyšlené a ne úplně vhodné v současné situaci. Evropský parlament chce podle premiéra ještě vyjednávat s členskými zeměmi, o rozhodnutí mají jednat 27. a 28. června ministři životního prostředí zemí EU v Lucemburku.

"Budeme se snažit dosáhnout toho, aby prošel aspoň ten kompromisní návrh," řekl Fiala. Obává se ale, že současnému francouzskému předsednictví se nepodaří dosáhnout shody mezi členskými státy, vyjednávání by pak přešlo na české předsednictví.

Fiala také uvedl, že bude třeba hledat cesty ke zlevnění elektromobilů a zvýšení sítě nabíjecích stanic.

Zákaz se má podle rozhodnutí Evropského parlamentu vztahovat na prodej nových osobních aut a lehkých užitkových vozů, která mají vypouštět z výfuku nulové emise, což de facto znamená zákaz spalovacích motorů. Netýká se ojetých vozů. Přísnější normy pro emise CO2 mají přimět automobilky, aby se zaměřily na elektromobily. Opatření je součástí klimatického balíčku, jehož cílem je výrazně snížit emise skleníkových plynů do roku 2030, aby do roku 2050 EU dosáhla uhlíkové neutrality.

 

Právě se děje

Další zprávy