Výroba aut v Německu byla loni nejnižší za 23 let. Automobilové firmy propouštějí

ČTK ČTK
7. 1. 2020 14:35
Nejnižší výrobní výsledky automobilového trhu v Německu od roku 1996. Ačkoli prodeje se na domácím trhu zvedly, zahraniční poptávka byla vloni slabší. Velcí hráči na automobilovém trhu, jako je Volkswagen, Continental nebo Daimler, proto začali propouštět.
Foto: Shutterstock

Výroba aut v Německu se loni snížila o devět procent na 4,66 milionu vozů, což je nejméně od roku 1996. Důvodem poklesu byla slábnoucí poptávka ze zahraničí, prodej na domácím trhu naopak vzrostl. S odvoláním na údaje německého automobilového sdružení VDA o tom informovala agentura Bloomberg.

Německo patří mezi průmyslové mocnosti světa a jeho zpracovatelský průmysl je závislý z velké části na výrobě aut. Obavy ze znečištění ovzduší, zesílené skandálem Volkswagenu ohledně emisí dieselových vozů z roku 2015, obchodní spory a zpomalující ekonomika ale mají negativní dopad na poptávku po autech. Automobilky Daimler a Volkswagen či výrobce součástek Continental proto ruší pracovní místa, aby snížili náklady.

Automobilky také v současnosti vynakládají miliardy eur na vývoj čistších vozů, zároveň ale čelí novým poskytovatelům služeb, kteří nabízejí sdílení jízd. To je například společnost Uber Technologies, která má v současnosti stejnou tržní hodnotu jako Daimler.

Loňský prodej aut v Německu se přitom podle pondělních údajů zvýšil o pět procent na 3,6 milionu, což bylo nejvíce za deset let. Vývoz aut se ale za celý rok propadl o 13 procent na téměř 3,5 milionu vozů. VDA rovněž varuje, že letos by se prodej aut na německém trhu mohl snížit.

Americký výrobce elektrických automobilů Tesla loni v listopadu oznámil, že svou novou továrnu na výrobu elektromobilů s označením Gigafactory 4 hodlá postavit v Německu. Závod má zahájit výrobu v roce 2021 a vyrábět by měl až 500 000 vozů ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy