Vynálezci automobilového luxusu by bylo už 150 let

Radek Pecák Radek Pecák
27. 3. 2013 6:30
Současný vlastník automobilky, značka BMW, pořádá k výročí v Mnichově unikátní výstavu
Foto: Aktuálně.cz

Přesně 27. března 1863 se narodil Frederick Henry Royce, konstruktér a spoluzakladatel britského výrobce luxusních vozů Rolls-Royce.

Od tohoto okamžiku uplynulo 150 let.

Začínal jako zaměstnanec železničních dílen, později pracoval u firmy zabývající se veřejným elektrickým osvětlením. Už v 19 letech se Henry Royce rozhodl osamostatnit a založil s kamarádem v Manchesteru malou firmu na výrobu elektromotorů.

Nejnovějším modelem bude kupé Wraith.
Nejnovějším modelem bude kupé Wraith. | Foto: Radek Pecák

Svůj první automobil si koupil ve věku 40 let, v roce 1863. Nebyl s ním ale příliš spokojen, a tak si ho začal vylepšovat podle svého a postupně to udělal i pro několik zákazníků. Ti s jeho prací byli spokojeni, a tak není divu, že se o nadaném konstruktérovi dozvěděl obchodník a motoristický nadšenec sir Charles Rolls.

V roce 1904 spolu uzavřeli dohodu: Royce bude auta vyrábět a Rolls prodávat pod značkou Rolls-Royce. Tím vznikla jedna z nejslavnějších automobilek světa všech dob.

Otcové zakladatelé ale moc dlouho pospolu nezůstali. Charles Rolls se v roce 1910 zabil při svém novém koníčku - letecké akrobacii, Royce se stáhl do ústraní a konstruktéry vedl korespondenčně.

Vozy Rolls Royce využívá i britská královská rodina.
Vozy Rolls Royce využívá i britská královská rodina. | Foto: Ondřej Besperát

Krach nepřišel díky BMW

Značka své působení za první světové války rozšířila i o letecké motory, přesto se dostala do finančních potíží. Henry Royce zemřel v dubnu roku 1933.

V současné době je značka Rolls-Royce již deset let v majetku německé automobilky BMW. Prodeje vyrobených aut vloni a letos vystoupaly na rekordní úrovně.

Exponáty na výstavě v muzeu BMW jsou v perfektním stavu.
Exponáty na výstavě v muzeu BMW jsou v perfektním stavu. | Foto: RR

Připomínkou zmíněného stopadesátiletého výročí je rovněž výstava v mnichovském muzeu. Návštěvníci mohou na ploše tisíc čtverečních metrů vidět 15 zásadních modelů značky. Nejstarší pochází z roku 1907.

Lidé se zde rovněž mohou seznámit také s historií slavných symbolů značky -  sošky Spirit of Ecstasy nebo čelní masky imitující řecký chrám Panteon.

Muzeum v Mnichově je otevřeno denně od 10 do 18 hodin s výjimkou pondělí.

Návštěvníci jich tu najdou celkem 15.
Návštěvníci jich tu najdou celkem 15. | Foto: Aktuálně.cz

Jednorázové vstupné pro dospělé činí 9 eur (225 Kč), za děti dáte 6 eur (150 Kč). Zvolit ale můžete také rodinné vstupné (2 dospělí, 2 děti) za 18 eur (450 Kč).

V ceně je i návštěva expozice BMW. Na návštěvu výstavy ke značce Rolls-Royce máte celý rok. Skončí totiž až v březnu roku 2014. 

 

Právě se děje

Další zprávy