Trh s auty by měl spadnout méně, než se čekalo. Analytici zlepšili výhled.

ČTK ČTK
25. 8. 2020 9:48
Konzultační společnosti LMC Automotive zlepšila výhled letošního světového prodeje nových osobních a lehkých užitkových aut. Očekává, že jejich prodej klesne o 16,7 procenta na 75 milionů aut, sektor se rychle zotavuje. Dříve LMC prognózovala kvůli dopadům pandemie nemoci covid-19 propad o 19 procent.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

"V roce 2019 se prodalo těsně přes 90 milionů aut. Míra prodeje v červenci ukazuje trh, který běží téměř na 97 procent průměru za celý loňský rok," uvedla společnost LMC.

Prodej vozů za sebou má oživení ve tvaru písmene V: po dubnovém propadu se rychle zotavil. Mezi nejsilnější zotavené trhy patří Čína. Trh ve Spojených státech, kde přibývá nových případů nákazy koronovirem, vykázal jen mírné oživení.

Západoevropský trh měl v červenci "normální" úroveň. Indie a Brazílie se sice zotavují pomalu, ale daly se do pohybu, uvedla konzultační společnost.

LMC se nicméně obává, zda půjde červencová míra prodeje udržet po zbytek roku, poptávka totiž slábne a končí vládní vládní pomoc podnikům zasaženým pandemií.

 

Právě se děje

Další zprávy