Test letních pneumatik: Mezi špičkou jsou i levnější značky. Barum se ale do top 20 těsně nedostal

Jiří Kaloč
3. 4. 2018 7:24
Vydavatelství a autokluby na jaře testují nejzajímavější dezény letních pneumatik, aby motoristům jejich výběr v bohaté nabídce značek co nejvíce ulehčily. Podívejte se, co změřili redaktoři německého Autobildu a jaké letní pneumatiky doporučuje největší německý autoklub ADAC.

Test brzdné dráhy (Autobild - rozměr 195/65 R15 91 V)

Redaktoři německého magazínu Autobild tentokrát otestovali brzdnou dráhu více než 50 dezénů rozměru 195/65 R15 91 V. Na suchu měřili brzdnou dráhu z rychlosti 100 kilometrů za hodinu, na mokru v 80 kilometrech za hodinu. Vítězství si nakonec odnesly značky Hankook, Bridgestone a Firestone, hodnocení jejich dezénů najdete na následujících slidech. 

Z dalších prémiových výrobců se v první desítce objevují ještě Pirelli, Continental a Dunlop. Goodyear skončil až na 11. místě, Nokian čtrnáctý a Michelin patnáctý. Do nejlepší dvacítky se těsně nevešly pneumatiky Barum Brillantis 2, které skončily na 21. místě. Od top 20 je přitom dělilo jen 30 centimetrů.

Test brzdné dráhy ukázal i zásadní rozdíl mezi kvalitními pneumatikami a levnou čínskou produkcí. Zatímco pneumatiky Bridgestone Turanza T005 dokázaly z 80 km/h zastavit na 34,3 metru, nejhorší dezén Fortuna G745 na to potřeboval 51,9 metru. Rozdíl 17,6 metru může být na silnici zvláště při špatné viditelnosti kritický.

Pro celkové pořadí 20 nejlepších dezénů klikněte na tabulku vedle úvodního obrázku, hodnocení nejlepší trojice najdete na následujících stránkách.

 

Právě se děje

Další zprávy