Slevy na auta vrcholí. Šrotovné i zimní výbava zdarma

Radek Pecák Radek Pecák
15. 12. 2012 18:00
Z krizového vývoje chtějí opět těžit prodejci levných aut
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Štědré dny, Zimní výbava od Opelu zdarma, desetisícové i statisícové slevy na modely, které se doprodávají, ba dokonce i jistá forma takzvaného šrotovného. To jsou všechno akce, kterými se dealeři i oficiální zastoupení automobilových značek na českém trhu snaží do svých showroomů přilákat zákazníky.

Je totiž čím dál více jasné, že i v Česku opět klesá zájem o koupi nových aut. Listopadové statistiky Svazu dovozců automobilů to dokazují a odhady expertů tvrdí, že řadu příštích měsíců se to nezlepší, spíše naopak. Například Antonín Charouz, který je nejvýznamnějším prodejcem značky Ford v ČR sice v rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz řekl, že zatím nelze dávat nějaké prognózy, ale vzápětí připustil, že příliš růžově se situace nevyvíjí.

Sleva se vztahuje na všechny modely značky Ford u prodejců Ford Charouz
Sleva se vztahuje na všechny modely značky Ford u prodejců Ford Charouz | Foto: Ford

Zákazník, který si chce pod stromeček nadělit nový vůz, má nyní k dispozici řadu opravdu zajímavých nabídek. Právě Antonín Charouz láká na takzvaný Eco&Safety bonus, který zlevní každé nové auto koupené u Ford Charouz o dva tisíce dolarů (38 tisíc korun). "Získali jsme od zahraničního fondu dotaci, kterou jsme se rozhodli rozpustit mezi všechny zákazníky, kteří si nyní přijdou koupit nové auto," informoval podnikatel Antonín Charouz. Podle něho dotace vystačí na několik stovek automobilů. "Část z této sumy jsme ale museli připlatit i my sami," dodal.

Šrotovné nešrotovné

Charouz dokonce uvažoval, že by akci označil přímo jako "šrotovné". "Pak jsme si ale říkali, že je zbytečné, aby nám lidé nosili technické průkazy. Podmínky akce, totiž přispět ke zlepšení bezpečnosti a ekologie dopravy, se splní už tím, že lidé po koupi nového auta přestanou jezdit v těch starých nebezpečných a neekologických," vysvětlil.

Akce je navíc pro kupce nových fordů lákavá i tím, že kromě slevy získají i pětiletou záruku zdarma, kupóny na různé slevy a třeba také po koupi zimních pneumatik na nový vůz i příslib pětiletého "přezouvání" zdarma.

Volkswagen se rozhodl propagovat palivo CNG
Volkswagen se rozhodl propagovat palivo CNG | Foto: Volkswagen

Shodou okolností další slevovou akci na ekologické téma ve stejné době rozjeli i prodejci značky Volkswagen. "Takzvaný Modrý bonus se ale týká pouze vozů Up, Touran a Passat, a jen těch verzí, keré umožňují jízdu na stlačený zemní plyn CNG," vysvětlil mluvčí značky Volkswagen v ČR Lukáš Novák.

Na model Up tak platí sleva 10 000 korun, kupci touranu ušetří dvacet a noví majitelé passatu CNG dokonce třicet tisíc korun.

Nabídka pro zimozřivé

Opel se zase vsadil kartu na to, že lidé neradi v zimě neradi řídí prochladlý vůz se zamrzlými skly. Proto zdarma kupcům nového vozu přidává zimní výbavu. Ta se skládá ze sněhových řetěžů, škrabky a rozmrazovače a také vyhřívaného volantu. Pokud zákazník koupí Opel prostřednictvím značkového financování, dostane navíc zadarmo i zimní pneumatiky.

Galerie: Podívejte se na některá výrazně zlevněná auta

Na internetových stránkách Renaultu v současnosti "sněží" slevy v rámci takzvaných Štědrých dní. Například Renault Fluence, což je přímý konkurent Škody Rapid, lze díky tomu pořídit se slevou 70 tisíc korun již od 234 900 korun. Sleva na Renault Laguna Grandtour je dokonce 140 tisíc korun.

Podobné velké slevové akce jsou ale možná letos již naposledy, protože dealerům se nevyplácejí. "Jsou již doslova na dně a lze předpokládat, že příští rok raději budou prodávat auta za vyšší ceny, aby měli alespoň nějaké marže," domnívá se Antonín Charouz.

I v příštích letech se ale zákazníkům vyplatí počkat na slevy u doprodávanýách modelů. Například lze nyní s velkou slevou koupit končící generaci SUV Honda CR-V. Ta se vyprodává se slevou 60-80 tisíc korun, zajímavé slevy již jsou a také ještě budou na Škodu Octavia druhé generace.

Podívejte se: Nová auta pro rok 2013

--------------------------------------------------------------------------------

Prodej ojetých vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy