Rozměry Tiguanu, dynamika bavoráku. BMW X1 si modrobílou vrtuli na kapotě zaslouží

Rozměry Tiguanu, dynamika bavoráku. BMW X1 si modrobílou vrtuli na kapotě zaslouží
BMW X1
Z boku už jde o celkem obyčejné SUV.
Často používané ovladače jsou na visuté středové konzole.
BMW X1
Foto: BMW
Martin Frei Martin Frei
28. 11. 2022 5:58
Dnešní automobilový svět nabízí tolik dilemat a sporů o energii, úsporách, emisích a ekologické stopě. V tom všem skoro zanikly staré dobré motoristické hádky, jestli je lepší přední nebo zadní pohon. Za volantem BMW X1 si na ně rychle vzpomenete. Právě Bavoři po dekády obhajovali přenos hnacích sil dozadu, ale dnes umějí udělat i předokolku skvěle. Nová X1 ovšem dělá skvěle i leccos dalšího.

Automobilka BMW patří k těm, které z utržených peněz utrácejí nejvíc za vývoj a výzkum. Spolupracuje s mnoha univerzitami všech kontinentů a opakovaně realizovala nápady, které se jiným zdály příliš ujeté. V sedmdesátých letech palubní počítač, o čtvrt století později centrální komunikační rozhraní. Před deseti lety karoserie elektromobilu i3 z uhlíkových vláken nebo průkopnické technologie v motorech nízkého objemu.

Vedle toho se stejná firma u velkých modelů dosud drží letité koncepce pohonu zadních kol. Má k tomu dva zcela neprůstřelné důvody: rovnoměrnější rozložení hmotnosti na nápravy a nulový přenos hnacích sil do řízení. Příznivci sportovní a dynamické jízdy na tuto klasiku nedají dopustit, protože se bezprostředně mění směr a v zatáčkách se chová hravě.

O to více humbuku nadělali mnozí fanoušci značky a novináři kolem nevyhnutelného trendu posledních let, kdy se zdůrazňuje účinnost a nízké nároky na energii. Kvůli nim menší modely BMW přecházejí na přední pohon a o ultimativní dynamické výhody přicházejí. Stranou vášnivých diskusí ovšem zůstalo, že i přední pohon se dá udělat hůř nebo lépe. Záleží jen na důslednosti.

A právě důslednost je první, co vás napadne při setkání s novým X1. Počínaje radikalitou designu s obřími ledvinami přes využití prostoru a vyladění jemných detailů v interiéru. Rozměrově X1 odpovídá Volkswagenu Tiguan, dojem ovšem dělá daleko propracovanější.

Pryč jsou doby, kdy se nikdo nevyrovnal interiérům Audi. Robustně pojatou palubní desku zdobí pečlivé povrchové úpravy, zakřivený pás hlavních displejů i vtipné propojení s dveřními výplněmi. 

Hlavní ovladače jsou po ruce díky visuté středové konzole mezi předními sedadly. Menu informačního systému má konfigurovatelnou domácí obrazovku, na níž si každý snadno seskupí nejčastěji používané funkce. Displej je blízko v dosahu, a tak snadno nahradí dřívější otočný ovladač i-Drive. Mrzuté je ale ovládání ventilace. Pro přepnutí na vnitřní oběh je nutné listovat přes tři úrovně menu.

Výška karoserie je účelně využita do co prostoru na předních i zadních sedadlech, řidič má dobrý výhled kolem sloupků. Je znát, že architektura byla od počátku vyvíjena na různé výšky karoserie. Odpadají tak kompromisy obvyklé u některých japonských a francouzských značek, kdy je SUV zvenčí vysoké, ale uvnitř stísněné.

Sportovní přední sedadla poskytují výbornou oporu na delší cestě i v zatáčkách, přiměřeně pohodlně se sedí i vzadu. Kufr je kvůli baterii mild-hybridu využitelný pouze nad podlážkou, rozměrná záď X1 přesto pojme 500 litrů zavazadel.

Naladění podvozku nás vrací k úvaze o předním pohonu. Testovaný vůz má sice pohon 4×4, ale odvozený od předokolky. Agregát umístěný napříč před nápravou tedy zatěžuje příď a v zatáčkách násobí setrvačnou sílu, která chce jet rovně. 

Tolik východisko konstruktérů. Je na nich, jak jemně si pohrají s charakteristikami všech komponent a kolik času věnují ladění celku. V levném autě je takového času málo a výběr tlumičů se podřizuje především ceně. U prémiové značky je to opačně.

Výsledkem je akurátní spojení obratnosti a pohodlí, poddajnosti a jistoty, stability a agility. Podvozek se ani nehoupe, ani nekope na hrbolech a běžný uživatel SUV ho nemá šanci dostat do úzkých. Ano, první X1 z doby před deseti lety se zadním pohonem byla ještě bezprostřednější, ale také hlučnější a méně kultivovaná.

Dvoulitrový diesel se dvěma turbodmychadly reaguje střelhbitě, od 1600 otáček nesmlouvavě tlačí a temperamentně se vytáčí. Rodinně založenému vozu dodává nečekaný švih, zrychlování a předjíždění má bavorskou bezprostřednost.

BMW X1 23d xDrive

Motor: naftový 4válec, 1995 cm3 + elektro
Výkon: 145 kW při 4000 ot./min + 14 kW
Točivý moment: 400 Nm při 1500 ot./min + 55 Nm
Nejvyšší rychlost: 225 km/h
Zrychlení 0-100 km/h: 7,4 s
Kombinovaná spotřeba: 5,2 l/100 km
Objem zavazadlového prostoru: 500 l 
Cena: od 1 124 500 Kč

Stejně tak patří k dieselům BMW nízká spotřeba, což X1 ve smíšeném provozu potvrzuje hodnotami kolem šesti litrů. Rychlé reakce motoru zdárně maskují i slabé místo hnacího řetězce, jímž je pomalu reagující dvouspojkový automat. Zatímco v benzinových modelech je znát okamžitě, u dieselu o něm skoro nevíte. Stejně jako o mild-hybridním asistentu, který občas dovolí za jízdy vypnout motor.

Celkově vzato je X1 prakticky postavené SUV s velkou dávkou stylu a nevšední dynamikou, která navíc není vykoupena žádnými ústupky v komfortu. Tomu odpovídá i cena. Testovaný vůz s doplňky jako head-up displej, bezklíčové odemykání a světlomety LED matrix vyšel na 1 573 000 korun, tedy asi o sto padesát tisíc dráž než podobně vybavený Volkswagen Tiguan.

 

Právě se děje

Další zprávy