Průzkum: Muži si myslí, že řídí lépe, ženy zase věří v bezpečnost svého řidičského stylu

Radek Pecák Radek Pecák
10. 2. 2016 10:32
Největší část řidičů si podle průzkumu organizovaného společností Volkswagen Financial Services myslí, že bezpečněji než muži si za volantem počínají ženy. Ty ale podstatně více než muži touží se při řidičských zdokonalovacích kurzech zlepšit při couvání.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

O tom, že jsou lepšími řidiči než příslušnice opačného pohlaví, je v současnosti přesvědčeno 42 procent tuzemských mužů s řidičským oprávněním pro skupinu B.

Uvedli to v průzkumu, který organizovala na podzim minulého roku na vzorku více než 500 lidí společnost Volkswagen Financial Services.

Opačný názor, tedy že si volantem počínají lépe než jejich mužští protějšci, zastává 11 procent žen. V součtu si ale 64 procent zpovídaných lidí myslí, že pohlaví na schopnost řídit vůz vliv nemá.

Velké rozdíly jsou ale v tom, jak oba tábory vnímají schopnost jezdit bezpečně. Zatímco muži dokonce ve 40 procentech případů přiznávají, že bezpečněji řídí ženy (47 procent uvedlo, že na pohlaví ani v tomto případě nezáleží a 13 procent se domnívá, že bezpečnější jsou na silnici muži), ženy jsou o své schopnosti řídit bezpečněji přesvědčeny z plných 56 procent. (Podle 39 procent na tom nezáleží a jen 6 procent se domnívá, že bezpečněji ovládají auto muži).

Průzkum se také dotazoval řidičů, zda někdy absolvovali zdokonalovací kurzy a co by od nich očekávali.

Tři čtvrtiny řidičů nikdy necítily potřebu kurzů se účastnit, ti zbývající chtěli především získat jistotu při řízení nového typu vozu nebo po dlouhé době, kdy se této činnosti nevěnovali. Plných pět procent dotázaných by kurz pokládalo za užitečný, pokud by se v jeho rámci naučilo správně couvat. Šestkrát častěji než muži po tom však touží ženy. 

 

Právě se děje

Další zprávy